hersengymnastiek
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Overschrijven kan ook >>>

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Hersengynastiek voor honden

Volg Honden Kennis Centrum

De meeste honden hebben een verschrikkelijk saai leven. Ze worden slechts enkele keren per dag uitgelaten om ze in de gelegenheid te stellen hun behoefte te doen en dat is het dan zo’n beetje. Veel honden moeten altijd netjes naast de begeleider meelopen en krijgen nauwelijks de gelegenheid om eens rustig rond te snuffelen, terwijl dat wel een natuurlijke behoefte is van de hond. Sommige honden hebben ‘geluk’, die mogen soms eens lekker lang wandelen waarbij ze mogen rondrennen en de omgeving mogen besnuffelen, maar ook dat is ook maar tijdelijk, de rest van hun dagen bestaat uit verveling en nog een verveling.

Veel honden zijn van oorsprong gefokt voor een bepaalde taak, maar kunnen deze taak niet meer uitvoeren, terwijl in hun natuur deze drang nog wel bestaat.

Verveling bij honden kan tot ernstige gedragsproblemen leiden, bijvoorbeeld overmatig blaffen, kauwen op dingen die niet gewenst zijn, zoals meubels of zelfverminking door zichzelf overmatig te likken.

Een hond heeft niet alleen veel lichaamsbeweging nodig, maar moet ook geestelijk gestimuleerd worden.

Tijdens de wandelingen die ik met mijn hond maak krijgt zij de gelegenheid om de omgeving te verkennen door overal rond te mogen snuffelen. Na een wandeling kan mijn hond moe en voldaan gaan rusten, niet omdat zij lichamelijk veel inspanning heeft geleverd, maar omdat zij geestelijk is gestimuleerd.

Mijn hond is gek op tennisballen, daar gaat ze als het ware voor door het vuur. Uit het zicht van mijn hond verstop ik regelmatig een tennisbal (zowel binnen als buitenshuis) en geef haar dan de opdracht om het te zoeken. Kwispelend gaat zij dan op zoek waarbij de beloning uiteindelijk haar geliefde tennisbal is.

Het geestelijk stimuleren van een hond kan dus vrij eenvoudig en hoeft bijna niets te kosten. Maar je kunt de hond ook grotere uitdagingen geven. In de handel zijn tientallen denkspelletjes of hersenspelletjes voor honden te koop. Hieronder staan vele voorbeelden van spellen waarmee je je hond (en jezelf) mee kunt vermaken. Er zitten vast wel spellen bij die bij je hond passen.

Er zijn dus vele mogelijkheden om je hond geestelijk te stimuleren, het kan heel eenvoudig door zijn hem zijn speeltje te laten opsporen, maar je kunt hem ook uitdagen met moeilijke hersenspelletjes. Zoek iets uit waarmee je je hond een plezier kunt doen, want verveling zorgt voor een onaangename hondenleven. Een hondendag is pas goed als hij moe en voldaan in slaap kan vallen.

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

WAARDEERT U DE INFORMATIEVE ARTIKELEN OP DEZE HONDENSITE?


Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Zonder deze financiële steun kan deze website niet bestaan!

Door op één van deze TIKKI€-links te klikken kunt u heel makkelijk een gift doen via iDEAL. Met uw steun kan de website onderhouden, verbeterd en uitgebreid worden.

  OVERSCHRIJVEN KAN OOK: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken op het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >