ondeskundige_hondentrainers
Miljoenen artikelen

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

Deskundige of ondeskundige hondenprofessionals

Deel dit artikel op:

Stel, je werkt zelf met de modernste versie van Windows en kunt daar goed mee overweg en je bent met iemand aan het discussiëren die nog steeds met Windows 95 werkt (als dat nog mogelijk zou zijn). Wat denk je? Zou je veel nieuws over computeren van deze persoon kunnen leren? Waarschijnlijk is het antwoord ‘nee’. Maar toch zegt deze persoon dat hij veel computerkennis heeft. Hij heeft immers al ruim 20 jaar ervaring. En jij werkt nog niet zo lang met computers, zoals hij denigrerend beweert.


In de hondenwereld is het vaak niet anders, je hoort en leest hondentrainers over zichzelf pochen dat zij ontzettend veel ervaring hebben, terwijl ze nog methodes hanteren van decennia terug. Regelmatig krijg ik te horen dat men met elkaar in gesprek moet gaan omdat men van elkaar zou kunnen leren. Mij wordt regelmatig verweten dat ik niet open sta voor meningen van anderen, dit is dan naar aanleiding van meningen van mensen die achterhaalde en dieronvriendelijke methodes gebruiken. Toch een beetje vreemd dat men mij hiervan beschuldigt, want als ik niet open zou staan voor andere meningen dan had ik vandaag de dag, net als vroeger, nog steeds aan slipkettingen lopen te rukken. En dat doe ik al bijna 2 decennia niet meer.


Waarom ik dat niet meer doe: Ik heb mijn methodes in de loop van de jaren bijgesteld, omdat ik van anderen heb geleerd dat er betere en diervriendelijk methodes bestaan, dit omdat ik daar voor open stond. Uit ervaring heb ik geleerd dat positieve hondentraining bij onder andere het oplossen van gedragsproblemen een langdurig effect heeft en het niet nodig is, zoals bij de verouderde aversietrainingen, de hond voor altijd onder druk te zetten om te voorkomen dat hij ongeoorloofd gedrag gaat vertonen. Mijn ervaringen hebben mij dus geleerd dat moderne trainingsmethoden niet alleen diervriendelijker zijn, en dus het welzijn van honden enorm verbetert, maar ook veel beter en langduriger werken. Deze ervaringen zou ik niet hebben opgedaan als ik niet naar anderen had geluisterd.


Dan is het best raar dat mensen die mij ervan beschuldigen dat ik niet open zou staan voor andere meningen, zelf vaak achterhaalde en dieronvriendelijke methodes te gebruiken. Deze mensen hebben decennia lang hun eigen manier van werken niet veranderd, zij hebben dus al die tijd niet open gestaan voor wat anderen zeiden, zij vernieuwden nooit, maar bleven bij hun eigen, oude, voor hun vertrouwde methode.


Regelmatig discussieer ik met andere hondenprofessionals en deel ervaringen uit. Ik sta open voor wat anderen te vertellen hebben, er valt nog heel veel van elkaar te leren, ook voor mij. En daarnaast komt ook de wetenschap regelmatig tot nieuwe inzichten, de laatste decennia zijn veel meer onderzoeken naar hondengedrag gedaan dan ooit tevoren. Open staan voor wat anderen te vertellen hebben is nodig wanneer men zich wil ontwikkelen, maar dat doe je niet door te luisteren naar mensen die methodes gebruiken die aantoonbaar achterhaald zijn. Hiervan leert men niet veel, hooguit leert men hoe het beslist niet moet. Hondentrainers die alsmaar hoog van de daken schreeuwen dat ze een enorme ervaring met honden hebben, maar al jaren op dezelfde voet zijn blijven doormodderen, werpen een smet op de beroepsgroep van hondenprofessionals. Je kunt jezelf niet ontwikkelen door naar achterhaalde meningen te luisteren. Ontwikkelen is vernieuwen. Stilstand is achterstand. Daar help je de honden en hun eigenaren niet mee.


Deel dit artikel op: 

Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.


Lees ook:Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum


Dit artikel delen op sociale media wordt erg op prijs gesteld

Dier algemeen

Een website maken en onderhouden kost geld, waardeer je de artikelen op de website Hondenkenniscentrum.nl, dan zal ik een gift erg op prijs stellen.
Dit kun je doen via iDeal door op de afbeelding te klikken: of je kunt een bedrag over te maken op rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.
Bij voorbaat dank.

Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X