wetenschap_wolven_honden

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Waarom  (getemde) wolven altijd wild blijven en honden niet

Honden en wolven verschillen genetisch nauwelijks van elkaar, toch blijven wolven wild, ook als ze getemd worden, honden daarentegen behoren tot de beste aangepaste vrienden van de mensen. Voor onderzoekers was dit altijd een raadsel, maar een nieuwe studie geeft meer duidelijkheid. Volgens wetenschapper heeft dit te maken met de eerste zintuiglijke waarnemingen en de socialisatieperiode van wolven en honden.


Er is weinig bekend over de zintuiglijke ontwikkelingen van wolven, het merendeel wat we er wel van weten hebben we ontleend aan experimenten met honden.


Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts stelden 7 wolvenpups en 43 hondenpups aan verschillende geluiden, geuren en visuele prikkels bloot. Sommige van deze prikkels kenden ze, andere prikkels waren nieuw. Het bleek dat honden en wolven hun zintuigen in hetzelfde tempo ontwikkelen, maar de socialisatieperiode van wolven en honden bleken op andere momenten te beginnen.


In de socialisatieperiode beginnen honden en wolven hun omgeving te verkennen zonder belemmerd te worden door angst. Wat zij in deze periode tegenkomen blijft voor de rest van hun leven vertrouwd aanvoelen. Maar deze periode is maar tijdelijk, na de socialisatieperiode roepen nieuwe geuren, geluiden en visuele prikkels waaraan de dieren worden blootgesteld angst op. Volgens de wetenschappers ontwikkelen honden en wolven in dezelfde periode hun zintuigen. Hun reukzin ontwikkelen ze met 2 weken, hun gehoor met 4 weken en hun zicht met 6 weken. Maar bij honden en wolven begint de socialisatie periode wel op een ander moment, bij wolven begint deze periode al enkele weken eerder, daardoor beleven ze de socialisatieperiode dus drastisch anders. Wolven zijn nog blind en doof wanneer hun socialisatieperiode begint, zij reageren dan dus enkel op geuren. “Tot op heden wist nog niemand dit van wolven”, aldus de onderzoeker Kathryn Lord.


Wolvenpups zullen in eerste instantie schrikken van nieuwe geluiden wanneer ze voor het eerst gaan horen, hetzelfde geldt voor dat ze voor het eerst gaan zien, zij zullen dan ook schrikken van nieuwe visuele prikkels. Er volgt een schokeffect bij elk zintuig dat de wolven ontwikkelen. Daar hebben honden geen last van, zij beginnen pas met het ontdekken van de wereld als alle zintuigen al ontwikkeld zijn. Omdat wolven en honden de socialisatieperiode verschillend beleven leidt dit waarschijnlijk tot een andere ontwikkeling.


De wetenschapper Lord vindt het best opvallend dat honden en wolven op jonge leeftijd zo veel verschillen, terwijl de dieren genetisch zo op elkaar lijken. Wanneer je een hond vertrouwd wilt maken met een mens of ander dier, dan heb je wanneer ze tussen de leeftijd van 4 tot 8 weken zijn slechts anderhalf uur nodig om ze daarmee in contact te brengen, daarna zal de hond niet meer bang zijn. Wil je bij een wolvenpup de angst voor mensen of andere dieren wegnemen, zal deze 24 uur contact daarmee moeten hebben voor de pup 3 weken is, maar dan zelfs neemt de angst niet in dezelfde mate af als bij een hond. Dit onderzoek helpen mensen om wilde populaties wolven en in gevangenschap levende wolven beter te managen.


Wist je dat de socialisatie periode per hondenras kan verschillen? LEES MEER...


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum


Dier algemeen

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

IDEALTIKKIE
IDEALTIKKIE

e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X