wetenschap positieve bekrachtigers

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

De wetenschap achter hondentraining met positieve bekrachtigers

  Ons begrip van hoe honden denken, voelen en leren evolueert voortdurend. De 'harde' opvoeding dat in het verleden veel werd gebruikt, is ontstaan uit wat mensen in die tijd dachten te weten over het gedrag van gedomesticeerde dieren. Maar de wetenschap is constant in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Het is de plicht van hondentrainers en hondenbezitters om honden beter te leren begrijpen en in lijn te blijven van moderne, gedragsmatige biologische kennis, in plaats van te blijven vasthouden aan verouderde opvoedmethoden, en niet met als argument aankomen ‘zo heb ik het altijd al gedaan’.
  Mensen blijven op allerlei gebieden evolueren, ouders slaan de kinderen niet meer, getraumatiseerde soldaten worden nu geholpen, we rijden nu in modernere auto’s, terwijl de auto’s van 50 jaar geleden ons ook op de juiste bestemming konden brengen. Dus waarom zouden we ons niet ontwikkelen in de moderne hondentraining?


  Een probleem is dat mensen voor "snelle oplossingen" willen gaan, zelfs in de hondentraining. Ongewenst gedrag, dat de hond in weken, maanden of zelfs in jaren heeft ontwikkeld, moet in één dag worden opgelost en indien mogelijk ook meteen helemaal verdwijnen. Dankzij moderne media en de verspreiding van verouderde en lang weerlegde stellingen over wolven, overheersingsgedrag en roedelleiderschap, zijn er nog steeds talloze mythen en misverstanden over hoe honden denken, leren en communiceren met hun omgeving.


  De wijdverbreide misvatting van "dominantie bij honden" berust op de verkeerde aannames dat honden als wolven zijn en hun roedelgedrag hetzelfde is. Dit zou de hondeneigenaar verplichten om zijn hond tot onderwerping te dwingen. Voor een betere omgang met honden zouden deze misvattingen zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen moeten worden, dit kan alleen door juiste voorlichting te geven en niet vast te blijven houden aan het oude.
  Hondentraining met "positieve bekrachtiging" (gewenst gedrag belonen) is geen teken van zwakte en het betekent ook niet dat je de hond geen grenzen stelt.


  De wetenschap heeft de afgelopen decennia de biologie van het leren uitgebreid bestudeerd; het gebruik van straffen bij hondentraining, de rol van "overheersing" in de hondenwereld en de effecten van positieve bekrachtiging. Hoewel nog niet iedereen het er over eens is wat de snelste, veiligste en meest effectieve manier van hondentraining is, is in de wetenschap al lang een einde aan deze discussie gekomen: het is al lang wetenschappelijk bewezen dat opvoeding en training met positieve bekrachtiging de meest effectieve en duurzame manier is. Het is de beste methode voor zowel erg agressieve en moeilijke honden, als ook voor makkelijk opvoedbare jonge honden.


  De toekomst van hondentraining is de weg van positieve versterking. Als je dat niet wilt begrijpen, heb je ook geen begrip voor honden.
  Hondentrainingen en -opvoeding met positieve bekrachtigers (positieve hondentraining) zorgt voor een betere mens-hond relatie en daardoor ook voor minder bijtincidenten.


  Geloof je het voorafgaande wat gescheven is niet, lees dan eens deze artikelen:


  Geschreven door: Martin Reuvekamp

  Beheerder: Honden Kennis Centrum  Het Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

  Dier algemeen

  DEEL DIT ARTIKEL OP:

  Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
  Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

  IDEALTIKKIE
  IDEALTIKKIE

  e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.  Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

  Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

  De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

  iDEAL
  Sluiten X