wetenschap positieve bekrachtigers
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

De wetenschap achter hondentraining met positieve bekrachtigers

Ons begrip van hoe honden denken, voelen en leren evolueert voortdurend. De 'harde' opvoeding dat in het verleden veel werd gebruikt, is ontstaan uit wat mensen in die tijd dachten te weten over het gedrag van gedomesticeerde dieren. Maar de wetenschap is constant in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Het is de plicht van hondentrainers en hondenbezitters om honden beter te leren begrijpen en in lijn te blijven van moderne, gedragsmatige biologische kennis, in plaats van te blijven vasthouden aan verouderde opvoedmethoden, en niet met als argument aankomen ‘zo heb ik het altijd al gedaan’.
Mensen blijven op allerlei gebieden evolueren, ouders slaan de kinderen niet meer, getraumatiseerde soldaten worden nu geholpen, we rijden nu in modernere auto’s, terwijl de auto’s van 50 jaar geleden ons ook op de juiste bestemming konden brengen. Dus waarom zouden we ons niet ontwikkelen in de moderne hondentraining?


Een probleem is dat mensen voor "snelle oplossingen" willen gaan, zelfs in de hondentraining. Ongewenst gedrag, dat de hond in weken, maanden of zelfs in jaren heeft ontwikkeld, moet in één dag worden opgelost en indien mogelijk ook meteen helemaal verdwijnen. Dankzij moderne media en de verspreiding van verouderde en lang weerlegde stellingen over wolven, overheersingsgedrag en roedelleiderschap, zijn er nog steeds talloze mythen en misverstanden over hoe honden denken, leren en communiceren met hun omgeving.


De wijdverbreide misvatting van "dominantie bij honden" berust op de verkeerde aannames dat honden als wolven zijn en hun roedelgedrag hetzelfde is. Dit zou de hondeneigenaar verplichten om zijn hond tot onderwerping te dwingen. Voor een betere omgang met honden zouden deze misvattingen zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen moeten worden, dit kan alleen door juiste voorlichting te geven en niet vast te blijven houden aan het oude.
Hondentraining met "positieve bekrachtiging" (gewenst gedrag belonen) is geen teken van zwakte en het betekent ook niet dat je de hond geen grenzen stelt.


  De wetenschap heeft de afgelopen decennia de biologie van het leren uitgebreid bestudeerd; het gebruik van straffen bij hondentraining, de rol van "overheersing" in de hondenwereld en de effecten van positieve bekrachtiging. Hoewel nog niet iedereen het er over eens is wat de snelste, veiligste en meest effectieve manier van hondentraining is, is in de wetenschap al lang een einde aan deze discussie gekomen: het is al lang wetenschappelijk bewezen dat opvoeding en training met positieve bekrachtiging de meest effectieve en duurzame manier is. Het is de beste methode voor zowel erg agressieve en moeilijke honden, als ook voor makkelijk opvoedbare jonge honden.


  De toekomst van hondentraining is de weg van positieve versterking. Als je dat niet wilt begrijpen, heb je ook geen begrip voor honden.
  Hondentrainingen en -opvoeding met positieve bekrachtigers (positieve hondentraining) zorgt voor een betere mens-hond relatie en daardoor ook voor minder bijtincidenten.

  © Copyright HondenKennisCentrum.nl.

  Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

  Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

  U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
  Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

  Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

  Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

  NL20SNSB0933278411

  (BIC: SNSB NL 2A)

  ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

  Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

  IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
  Ik doneer misschien later >