Voortplanting

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

De voortplanting van honden

Verantwoord honden fokken

Een nestje fokken is leuk, maar bedenk wel dat u niet alle pups kunt houden. Kunt u na vele weken verzorging wel afstand nemen van deze pups? In Europa is een groot overschot aan honden, er is veel meer aanbod dan er vraag naar is. Door het vele aanbod van pups zijn er vele mensen die impulsief een pup aanschaffen omdat zij geen weerstand kunnen bieden aan de vele vertederende puppy’s die worden aangeprezen.


Veel honden komen wanneer ze volwassen zijn uiteindelijk in dierenasiels terecht. Elke pup die geboren wordt is een concurrent voor de vele asielhonden die nog een baasje zoeken en bovendien kan het later zelf ook een asieldier worden. Als fokker bent u ook verantwoordelijk voor het socialiseren.

Bedenk dat daar veel tijd in gaat zitten. Veel fokkers besteden daar niet genoeg tijd aan (vooral commerciële hondenfokkers), waardoor honden hun hele leven gedragsproblemen kunnen houden. Veel rashonden hebben te lijden onder erfelijke afwijkingen (ook vele niet rashonden). Het belangrijkste is niet dat de hond er leuk uit ziet, maar dat de hond gezond is, zowel lichamelijk als geestelijk. Fok dus alleen met gezonde ouderdieren. Ook wanneer familieleden van deze dieren ongezond zijn is het niet verstandig om ermee te gaan fokken, want er is een grote kans dat de genetische afwijkingen een familiekwaal is. Laat de ouderdieren medisch keuren op erfelijke afwijkingen. Veel fokkers zeggen dat hun fokdieren medisch zijn gekeurd, bijvoorbeeld op heupdysplasie (HD), maar bedenk wel dat er honderden erfelijke afwijkingen bij honden bekend zijn, het is dus niet voldoende om alleen te keuren op de bekendste afwijkingen. Om te voorkomen dat er nieuwe erfelijke afwijkingen optreden mag men familieleden niet met elkaar kruizen, dit is in het verleden (en komt nog voor) al teveel bij rashonden gebeurd, waardoor er nu vele problemen zijn ontstaan. Meer hierover kunt u lezen in het artikel: erfelijke afwijkingen.

Seksuele volwassenheid

Seksuele volwassenheid wordt aangeduid als de puberteit. Reuen worden geslachtsrijp vanaf 5 tot 8 maanden. Kleine rassen zijn door de regel eerder geslachtsrijp dan grotere rassen. Vanaf die tijd begint de reu zijn omgeving te markeren.

Reuen zijn het hele jaar door vruchtbaar, in tegenstelling tot de teefjes, deze zijn 2 keer per jaar vruchtbaar, dit wordt de loopsheid genoemd. Bij enkele hondenrassen zijn de teven maar 1 keer per jaar loops.

De eerste loopsheid bij een teef is op een leeftijd tussen de 6e en 12e maand, ook hier geld dat kleine rassen eerder vruchtbaar zijn dan grote rassen. Er kunnen uitzonderingen zijn, soms laat de eerste loopsheid wel 20 maanden op zich wachten, meestal is de eerste loopsheid als 2/3 van het uiteindelijke lichaamsgewicht is bereikt. De teef is verder haar hele leven vruchtbaar. Het is niet verstandig de teef bij de eerste loopsheid al te laten dekken. Ook is het niet verstandig oude teven te laten dekken. De dracht en het zogen van pups kosten teven namelijk ontzettend veel energie, dat voor oudere honden moeilijker op te brengen is dan bij jongere honden. Het kan ten koste gaan van de gezondheid van de teef en ook van de pups.
Een loopse teef kan wat slomer en humeurig zijn, ook kan het zijn dat ze minder goed luistert.

Cyclus teef

De cyclus van een teef bestaat uit 4 fasen, de duur van elke fase kan per ras verschillen, ook kan het binnen een ras per teef verschillen. De eerste 2 fasen wordt de loopsheid genoemd.

1e fase: Pro-oestrus

Gedurende deze periode zwelt de vulva en is er een bloederige vaginale afscheiding. De hoeveelheid afscheiding kan variëren, van veel tot erg weinig. Sommige teven likken zichzelf zo goed schoon dat men het nauwelijks merkt. Tijdens de pro-oestrus zwelt de vulva steeds meer, maar de bloederige afscheiding vermindert. De duur van de pro-oestrus bij teven kan variëren tussen 3 tot 20 dagen. In deze periode is de teef wel aantrekkelijk voor reuen, maar is nog niet bereid om te paren.

2e fase: Oestrus

In deze periode is de teef vruchtbaar, wanneer u geen jongen wilt, is dit de periode dat u moet uitkijken dat uw teef niet gedekt wordt. De zwelling van de vulva is deels afgenomen, de kleur van de afscheiding van lichtroze tot kleurloos.

De teef is nu erg aantrekkelijk voor reuen, maar ook voor andere teven. Wanneer de teef door een reu benaderd wordt, zal zij de staart opzij doen om te paren.

3e fase: Metoestrus (post-oestrus)

Nu staat de teef geen dekking meer toe. Wanneer de teef gedekt is, kan ze drachtig zijn. Sommige teven die niet gedekt zijn kunnen schijndrachtig (schijnzwanger) worden. De duur van deze periode is 6 tot 10 weken.

4e fase: Anoestrus

In deze periode is de teef seksueel niet actief, men kan dus spreken van een seksuele rustperiode. Meestal duurt deze fase 2 tot 3 maanden, maar 6 maanden is niet ongebruikelijk. Bij grotere rassen duurt deze periode meestal langer dan kleinere rassen. De Duitste Herder is hierop een uitzondering, deze heeft een korte periode van anoestrus.

De paring
De bereidheid van de teef is een belangrijke voorwaarde om te paren. Deze bereidheid is meestal 2 dagen voor de eisprong. De paring wordt voorafgegaan door een voorspel. Tijdens dit voorspel besnuffelen de honden elkaar en trekken op een speelse manier elkaars aandacht. Na het spel begint de paring. Daarna gaat de reu van de teef af, de reu en teef hebben hun kop nu in tegenovergestelde richting, de zogenaamde koppeling. Deze koppeling duurt gemiddeld ongeveer een kwartier, maar kan ook een paar minuten duren tot zelfs een uur. Bij ongewenste dekking probeert men soms de mannelijke en vrouwelijke hond met geweld van elkaar te scheiden. Dit is niet aan te raden, hierdoor kunnen ernstige letsel en bloedingen aan de geslachtsdelen ontstaan.

Dracht (zwangerschap)

De draagtijd van een hond is gemiddeld 63 dagen, het kan ook voorkomen dat de geboorte pas na 72 dagen plaatsvindt. In de eerste maand van de dracht kan men kleine veranderingen opmerken. De tepels zwellen op en soms is er haaruitval bij de tepels. Ervaren mensen kunnen na 3 tot 4 weken voelen of de teef zwanger is door de buikwand te betasten. Na 18 dagen is het eventueel al via een echo mogelijk om te zien of de teef drachtig is, maar meer zekerheid geeft dit na 25 dagen.


Voorbereiding

Enkele weken voor de geboorte dient men de teef te laten wennen aan de werpkist, deze moet op een rustige, warme, tochtvrije plaats staan waar de geboorte in alle rust kan plaatsvinden. De rand van de opening mag niet te hoog zijn, zodat de teef er in en uit kan lopen zonder haar buik te beschadigen, maar deze rand moet wel zo hoog zijn dat de pups de eerste weken de kist niet kunnen verlaten. Ook moet de werpkist makkelijk schoon te houden zijn (met kranten), de temperatuur in de kist moet tussen de 24 en 27° C bedragen. Tijdens de dracht stijgt de energiebehoefte van een teef met wel 50%, de voeding moet dus aangepast worden. Tijdens het zogen kan de teef wel tot 3 keer het normale rantsoen nodig hebben.

Geboorte van de pups

Wanneer de geboorte in aantocht is, zijn er een aantal veranderingen bij de teef te zien. De vulva van de teef zwelt, ongeveer een week voor de geboorte produceert de teef melk (lactatie) en er is vaak minder vaginale afscheiding. Het gedrag van de hond kan veranderen en 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de lichaamstemperatuur van een 0,5° C tot 1,5° C. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39° C. Temperatuur een week van tevoren 2x daags, zodat u weet wat de normale lichaamstemperatuur van uw teef is. De geboorte van de pups dient in alle rust plaats te vinden, dus niet in nabijheid van kinderen of andere dieren, want verstoring kan de geboorte stil leggen. De eigenaar mag wel bij de geboorte waken, vaak wordt de teef ook rustiger door de aanwezigheid van de eigenaar.

Opening fase (ontsluitingsfase)

Deze fase duurt gemiddeld 6 tot 12 uur. In dit stadium bereidt de teef zich voor op de geboorte van de pups, het geboortekanaal gaat langzaam open en verbreedt zich. De eerste, op het oog niet zichtbare, weeën beginnen. Veel dieren eten slecht, zijn rusteloos en kunnen overgeven. De teef is overdreven bezig met de nestbouwgedrag, ze graaft en krabt. Sommige teven beginnen al enkele dagen van te voren met dit nestbouwgedrag.

Uitzetting fase (de bevalling)

Door de weeën worden de pups naar de opening geperst. Zodra de eerste pup in het geboortekanaal komt wordt de zogenaamde abdominale druk verhoogd. De samentrekking van de buikspieren die de weeën ondersteunen zijn nu zichtbaar. Bij de eerste pup wordt in de regel wat langer geperst. Gemiddeld is dit 1 tot 3 kwartier.

Pups die net geboren zijn zitten meestal nog in het vruchtvlies, normaal gesproken zal de moederhond deze stukbijten en er aflikken, gebeurt dit niet spoedig genoeg, dan moet er geholpen worden om dit vruchtvlies te verwijderen, beginnend bij de kop zodat de pup meteen kan ademhalen. Het schoonlikken van de pups door de moederhond stimuleert de ademhaling.

Normaal gesproken bijt de teef de navelstreng door, maar wanneer dit niet gebeurt dan moet ook dat door u gedaan worden. Dit mag niet te dicht bij de buik gebeuren, omdat de navelstreng dan in kan scheuren, hierdoor ontstaat een navelbreuk waardoor darmen naar buiten kunnen komen. De teef kan de darmen gaan stukbijten omdat ze denkt dat dit de navelstreng is.

De placenta komt meestal direct na de geboorte van de pups en wordt door de teef opgegeten. Bij grotere worpen is het raadzaam de teef niet alle placenta op te laten eten.

Gezonde, levendige pups zullen spoedig nadat ze zijn schoongelikt op zoek gaan naar een tepel.

Tussen de geboortes van de pups (tussenpuptijd) ligt gemiddeld 45 minuten, maar deze tijd kan behoorlijk variëren. Wanneer de pup niet perst, is het niet erg dat er na 45 minuten nog geen pup is, maar wanneer de teef wel perst moet er binnen een half uur tot 3 kwartier wel een pup geboren worden.

Let op! Wanneer u nog geen ervaring heeft, is het altijd raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw dierenarts, zodat deze u uit kan leggen hoe een bevalling verloopt en u van de nodige adviezen kan voorzien.

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >