Vlooien
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Vlooien, hoe voorkom je en bestrijd je vlooien bij honden en andere huisdieren?

Alles wat u weten moet om vlooien effectief te kunnen bestrijden

Vlooien zijn een kwelling voor veel huisdieren. Er is niet alleen kans dat uw hond last krijgt van vlooienallergie, maar vlooien kunnen ook een lintworminfectie overbrengen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je hond vlooien krijgt. Een vlooienband, sprays, spots, shampoo of een pilletje? Het antwoord is dat geen enkel middel helemaal zekerheid kan geven dat uw hond geen vlooien krijgt, wel kan men met deze vlooienmiddelen het vlooienprobleem onder controle houden. De reden dat het zo moeilijk is om vlooien te bestrijden is dat de cyclus van de vlo erg complex is. Daarom is het belangrijk om iets te weten over de biologie van de vlo, want dan weet je hoe je het beste kunt handelen.

Het leven en de levenscyclus van de vlo
Er zijn vele honderden soorten vlooien, die gezamenlijk worden gecategoriseerd onder de naam Siphonaptera. De kattenvlo (Ctenocephalides Felix) is de meest voorkomende vlo en komt voor bij katten, honden, mensen, andere zoogdieren en vogels. Vlooien gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Hun belangrijkste voedsel is het bloed van de gastheer. Het speeksel van de vlo bevat een stof die de huid van de gastheer zacht maakt (of verteert) zodat de vlo makkelijker door de huid kan steken en zo zichzelf kan voeden. Dit speeksel is erg irriterend en zorgt voor allergische reacties die jeuk veroorzaken.


Volwassen vlo.

De volwassen vlooien hebben 3 paar poten, waarvan de achterste paar zijn ontworpen voor het springen. Volwassen vlooien leven bij voorkeur op dieren en hun dieet bestaat uit bloed van hun gastheer. De vrouwelijke vlo legt witte, rondachtige eieren. Zij kan wel 50 eieren per dag leggen. De eieren zijn niet plakkerig zoals de meest parasieten en vallen daarom makkelijk van de gastheer af waarna ze op het tapijt, beddengoed enz. terecht kunnen komen. Hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen varieert, dit kan binnen 2 dagen gebeuren of pas na enkele maanden. Wanneer de larve uit het ei komt is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Vlooienlarve.

De vlooienlarven zijn ongeveer 6,35 mm lang en transparant wit. Ze hebben kleine haartjes langs hun lichaam die actief bewegen. Ze eten de uitwerpselen van de volwassen vlooien, die meestal bestaan uit gedroogd bloed en anderen organische resten die worden gevonden in het tapijt, beddengoed e.d. Afhankelijk van het aanwezige voedsel en de milieuomstandigheden duurt dit stadium ongeveer 5 tot 18 dagen (in sommige gevallen langer), dan is de vlooienlarve een spint, een zijden cocon, en verpopt.

Vlooienpop

De pop is de laatste fase voor volwassenheid. De volwassen vlo kan uit de cocon komen na 3 tot 5 dagen, maar kan ook een jaar of langer in de cocon blijven wachten op het juiste moment. Wanneer is het juiste moment? Dit moment wordt gestimuleerd door verschillende factoren, zoals hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Maar ook door trillingen en uitstoot van kooldioxide, veroorzaakt door een passerend dier die zijn toekomstige gastheer kan zijn. Op dit moment wordt de vlooienpop een volwassen vlo.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Honden, cyclus vlooien

Zoals je hebtt kunnen lezen is tijd van de levenscyclus van de vlo erg variabel. De totale cyclus kan al binnen 2 weken voltrokken zijn, maar kan ook 2 jaar duren. Daarom is het erg belangrijk om waakzaam te blijven, zelfs wanneer je denkt het vlooienprobleem onder controle te hebben. Met de kennis van de verschillende stadia in de levenscyclus van vlo is behandeling makkelijker toe te passen. Hierna wordt beschreven wat men kan doen om een vlooienplaag onder controle te houden.


Vlooienbestrijding op uw huisdier.

Als eerste richten de meeste hondeneigenaren zich er op om de vlooien van de hond af te krijgen. Het constante krabben, bijten, likken is niet alleen erg hinderlijk, maar ook erg schadelijk voor de huid van het dier. Vlooienallergie is een erg veel voorkomende reden voor een dierenartsbezoek, want zelfs 1 vlo op uw hond kan al veel overlast veroorzaken. Een veelgemaakte fout is dat men denkt beter iets meer van een vlooienbestrijdingsmiddel te gebruiken dan te weinig. Maar het is bij chemische stoffen of medicijnen zeker niet aan te raden meer gebruiken dan wordt aangegeven. Het is van essentieel belang dat men goed de gebruiksaanwijzingen bij de producten leest. Koop alleen producten die ook voor de hond bestemd zijn. Verkeerde producten of het verkeerd toepassen van deze middelen kan veel schade aan het dier veroorzaken. Zelfs wanneer de instructies goed worden opgevolgd kunnen bijwerking optreden, wanneer dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Vlooienshampoo.

Een vlooienshampoo is een goede eerste aanval op de vlooien die in grote getallen in de vacht van je huisdier zichtbaar zijn. Shampoos zijn niet geschikt om de vlooien blijvend onder controle te houden. Veel mensen zijn verbaast wanneer ze zien dat de hond na een behandeling binnen een week alweer onder de vlooien zit. Shampoos zijn alleen effectief voor een dag, zij laten niet genoeg chemische stoffen op uw huisdier achter voor een langdurige werking. Belangrijk bij het wassen met shampoos is dat men deze tot goed op de huid in de vacht masseert. Shampoos zijn effectief voor volwassen vlooien.

Vlooienbanden.

Deze banden werken op twee manieren:
1. Zij scheiden een gas af die de vlooien vergiftigen, dit werkt alleen als de vlo in de buurt van de band is.
2. De band scheidt een stof af die door de vlo via zijn huid wordt opgenomen, de laatste manier heeft het beste effect. Vlooienbanden zijn geschikt tegen volwassen vlooien, maar er zijn ook banden die de ontwikkeling van vlooieneieren en larven voorkomen.

Vlooienpoeders en vlooiensprays.

Deze middelen bieden op korte termijn (2-3 dagen) bescherming tegen vlooien. Sommige producten werken ook tegen teken en mijten. Deze middelen zijn een beetje uit de gratie geraakt door de nieuwere ‘spot-on’ behandelingen. Net als de vlooienbanden zijn de meeste poeders en sprays alleen effectief tegen volwassen vlooien. Sommige middelen bieden wel extra bescherming door het ontwikkelen van vlooieneieren en larven tegen te gaan.


Spot-on behandeling.

Bij spot-on behandeling krijg de hond enkele druppels vlooienmiddel tussen de schouderbladen, meestal door middel van een pipet. Deze behandeling is meestal 1 of 2 maanden werkzaam tegen volwassen vlooien. Sommige middelen remmen de ontwikkeling van de larven die uit het ei zijn gekomen. Veel van deze middelen werken ook tegen teken en mijten.

Vlooienpil.

Deze wordt door de hond oraal ingenomen. De werkzame stoffen worden opgenomen in het bloed van uw huisdier, vlooien krijgen deze medicijnen binnen wanneer zij bloed uit uw hond zuigen. Wanneer de vrouwelijke vlooien eitjes leggen zijn die niet in staat om uit te komen, dit is dus een soort anticonceptiepil. Dit middel doodt geen vlooien of larven, maar is essentieel om de vlo cyclus te doorbreken. Om de hinder van vlooien te verhelpen moet dit middel in combinatie met andere middelen gebruikt worden die volwassen vlooien doden.

Vlooienbestrijding in huis.

Vlooienbestrijding stopt niet na het behandelen van uw huisdier, slechts 1% van de vlooienpopulatie bevindt zich op uw huisdier. Die andere 99% (eitjes, larven, poppen en enige volwassen vlooien) bevinden zich in uw vloerbedekking, beddengoed en de rest van uw huis. Wanneer u dit negeert zullen zij zich binnen korte tijd weer op uw huisdier begeven. Was daarom regelmatig uw beddengoed en de hondendekens. Stofzuig het liefst dagelijks.


TIP: Omdat de eitjes, larven en poppen zich ook kunnen ontwikkelen in de stofzuigerzak en daar weer uitkruipen als volwassen vlooien, is het raadzaam om stukjes vlooienband in de stofzuigerzak te doen.


  © Copyright HondenKennisCentrum.nl.

  Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

  Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

  U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
  Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

  Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

  Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

  NL20SNSB0933278411

  (BIC: SNSB NL 2A)

  ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

  Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

  IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
  Ik doneer misschien later >