verlatingsangst
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Verlatingsangst, een groot onderschat welzijnsprobleem voor honden

Verlatingsangst is een probleem bij honden dat men niet mag onderschatten. Niet alleen vanwege dat uw buren gaan klagen wegens de geluidsoverlast dat uw hond veroorzaakt wanneer u (even) weg bent of omdat wanneer u thuis komt de hond er een puinhoop van heeft gemaakt, maar omdat verlatingsangst voor de honden een groot welzijnsprobleem is.


Veel eigenaren weten dat hun honden moeite hebben om alleen gelaten te worden, deze honden beginnen te blaffen, janken of te huilen, worden onzindelijk (poepen, urineren en zelfs braken) of beginnen uit frustratie de boel te slopen. Maar in de meeste gevallen weten de  eigenaren helemaal niet dat hun hond last van verlatingsangst heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel de meeste honden gestrest worden wanneer zij alleen gelaten worden. Verlatingsangst is voor vrijwel de meeste honden een groot welzijnsprobleem.


Door de domesticatie zijn honden geprogrammeerd tot sterke emotionele reacties op mensen, daarom zijn honden ook tot het populairste huisdier geworden. Honden tonen een onvoorwaardelijke liefde voor hun eigenaren. Door de domesticatie zijn honden totaal afhankelijk geworden van mensen, wij zijn hun verzorgers, wij vervangen hun ouders. Maar deze gehechtheid heeft ook een keerzijde, zij kunnen niet meer zonder ons. Wanneer wij er even niet zijn worden de honden onzeker en kunnen in paniek raken. Soms zien wij de gevolgen, maar in de meeste gevallen wordt de verlatingsangst niet eens opgemerkt, doodgewoon omdat er op dat moment niemand is om dat op te merken. Onderzoek met camera-observaties, bij honden die 90 minuten alleen gelaten werden, toonden aan dat vrijwel de meeste honden stresssignalen lieten zien, zoals tongelen, geeuwen enz. Omdat verlatingsangst een groot welzijnsprobleem is voor de meeste honden, is het noodzakelijk om daar wat aan te doen. Het liefst moet men daar al aan beginnen wanneer men de hond als pup in huis neemt. Zorg ervoor dat de eerste weken altijd iemand in huis is zodat uw pup niet lang alleen hoeft te zijn en zo geen angst of trauma’s kan ontwikkelen.


Hoe een hond te leren om alleen te zijn 

De meest effectieve manier om te voorkomen dat uw hond angstig wordt wanneer hij alleen gelaten wordt, is het alleen zijn tot een leuke ervaring te maken. Om dit te bereiken moet je heel geleidelijk de tijd dat de hond alleen is verlengen zodat het niet beangstigend is voor de hond. De hond moet het alleen zijn altijd gaan associëren met iets aangenaams. De snelheid waarmee je de tijd van alleen zijn kunt verlengen zal afhangen van de reactie van je hond. Laat je hond zo kort alleen totdat hij neerslachtige reacties laat zien (stresssignalen zoals: bek aflikken, tong uitsteken, poot heffen enz.). Als u onverwachts toch weg moet tijdens de periode dat hij het nog moet leren, regel dan een iemand die bij de hond kan blijven. Wanneer uw hond even alleen is gelaten beloont u uw hond als hij ontspannen is. Een beloning kan een stuk speelgoed zijn, een heerlijke snack om op te kauwen enz. Wanneer uw hond angstige reacties vertoont, probeer het later gewoon nog een keer en laat hem dan iets korter alleen.


Herhaal elk van de volgende stappen totdat u zeker weet dat uw hond zich prettig voelt, wanneer de hond een stap goed beheerst gaat u verder naar de volgende stap. Hoe snel de vooruitgang is hangt er van af hoe je hond reageert.


1. Leer uw hond naar zijn plaats te gaan (bijvoorbeeld een mand of kussen), blijf er nog gewoon bij en beloon uw hond als hij rustig op de plaatst blijft. 


2. Vraag uw hond nu op zijn plaatst te blijven terwijl u zichzelf iets van de hond verwijdert. Beloon uw hond als hij rustig op de plaats is gebleven. 


3. Ga geleidelijk iets verder en langer weg bij de hond. De afstand en de tijd die u bij elke gelegenheid kunt verhogen hangt af van reacties van de hond. Wanneer de hond reageert of beweegt beloont u niet maar gaat u een stap terug in de therapie. 


4. Ga nu door een deur en keer dan weer terug. Ga dan weer door de deur en sluit de deur en kom dan weer terug. Stapsgewijs verlengt u de tijd en wanneer de hond het redelijk beheerst varieert u de tijd. Uiteraard beloont u de hond als hij goed reageert. 


5. Wanneer eenmaal het stadium is aangebroken dat uw hond ontspannen een uurtje alleen kan blijven, dan moet het geen probleem zijn om uw hond langer alleen te laten. Om te zorgen dat uw hond zich tijdens het alleen zijn niet verveelt, kunt u zorgen dat uw hond iets heeft waarmee hij bezig kan zijn.


Hoe verveling voorkomen 

Een hond heeft geen verlatingsangst omdat hij zich verveelt, verlatingsangst is echt een angst omdat hij door zijn verzorgers, waar hij afhankelijk van is, alleen gelaten wordt. Men kan verlatingsangst dan ook niet voorkomen of oplossen door de hond iets te geven waarmee hij zich bezig kan houden. Wel kan het helpen om de tijd te doden wanneer men de hiervoor beschreven therapie heeft ingezet. Veel honden zijn zelfs zo gestrest dat zij helemaal geen belangstelling hebben voor speeltjes en ook niet willen eten. Daarom heeft het ook geen nut afleidingsmiddelen te zoeken zolang de hond het alleen zijn nog niet beheerst.

Maar wanneer je je hond alleen laat en hem een speeltje wilt geven om zijn tijd te doden, zorg er dan voor dat het speeltje veilig is, dus niet iets dat hij kapot kan maken en zich in kleine stukjes kan verslikken of zelfs kan stikken. Zorg er ook voor dat dit speelgoed erg speciaal is voor dat ogenblik, dus dat het alleen gebruikt wordt wanneer de hond even alleen gelaten wordt, dit maakt het speelgoed voor dat moment nog leuker. Erg geschikt voor dit doel is een Kong gevuld met iets lekkers, of een traktatiebal waar hij voor moet werken om iets lekkers te bemachtigen. Een heerlijke kauwbot waar hij zich niet in kan verslikken is ook mogelijk. Bij thuiskomst mag u niet vergeten om deze ‘speciale’ voorwerpen tegen verveling weer in te nemen.


Ondersteuning met feromonen

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van feromonen de kans van slagen van deze therapie vergroot. Feromonen zijn stoffen die een teef afscheidt als ze pups heeft. Deze feromonen worden verkocht onder de naam Adaptil (voorheen DAP). Dit product wordt geleverd als verdamper, spray en halsband.


Lichaamsbeweging 

Honden zijn meer geneigd om te ontspannen wanneer zij voor die tijd voldoende lichaamsbeweging hebben gehad. Laat daarom voordat u weggaat de hond uit, dan kan hij ook nog even zijn behoefte doen. Ga lekker voor die tijd met hem spelen, zodat hij moe en voldaan kan gaan liggen.


Wat je zeker niet moet doen 

Straf de hond nooit wanneer je terug komt, ook al heeft de hond zich erg misdragen. Het heeft geen enkele nut omdat de hond de straf niet koppelt aan zijn gedrag dat hij tijdens het alleen zijn heeft gedaan, bovendien blijkt dat straf juist de problemen verergeren. Soms denken eigenaren te zien dat honden zich schuldig voelen wanneer zij thuis komen. Maar in werkelijkheid laat de hond stress- en kalmerende signalen zien omdat hij uit eerdere ervaringen weet dat wanneer de eigenaar thuis komt  straf kan verwachten of hij ziet het gewoon dat u kwaad bent. Er wordt wel eens geadviseerd om niet te laten merken dat je weggaat, dus dat je er stiekem tussenuit knijpt zonder dat je hond het merkt. Dit heeft geen enkele nut. Honden zijn zo op mensen gericht dat zij het meteen merken dat zij alleen gelaten zijn.

Wanneer de hond de therapie goed doorlopen heeft, dus heeft geleerd dat alleen zijn niet erg is maar juist mooi kan zijn, is het juist beter dat de hond door jouw gedrag weet dat je vertrekt, de hond moet er mee vertrouwd raken, ook wanneer je terug komt mag je de hond wel uitbundig begroeten. Zo wordt het alleen zijn feestelijk afgesloten, zo leert de hond dat het alleen zijn wordt afgesloten met een beloning.

Een tweede hond als gezelschap erbij lost het probleem doorgaans niet op. Wij mensen worden door honden als verzorger of vervangende ouders gezien, zonder ons kunnen ze niet. Een andere hond kan ons niet vervangen. Natuurlijk is een 2e hond wel een aangenaam gezelschap.  Ook al merkt men niets van verlatingsangst, dan wil dat nog niet zeggen dat de hond geen verlatingsangst heeft. Zoals eerder vermeldt blijkt uit onderzoek dat bijna alle honden stress hebben als zij door de eigenaar alleen gelaten worden.

Anti- blafband  

Wanneer alleen gelaten honden beginnen te blaffen, janken of te huilen, prijzen producenten en verkopers van blafbanden graag hun product aan, zij doen voorkomen dat met hun product in no-time het probleem is opgelost. In veel gevallen zal het blafprobleem door deze middelen opgelost kunnen worden, maar het verlatingsangst probleem wordt daar totaal niet mee opgelost, het is niets anders dan symptoombestrijding. Verlatingsangst is voor de hond zelf een groot emotioneel probleem. Hoe laag de pijnprikkels volgens de producenten van deze blafbanden ook mogen zijn, het veroorzaakt altijd meer stress bij de hond. Dit komt dan bovenop de stress die hij al had wegens het alleen zijn. Het gebruik van deze blafbanden kan men dan ook beschouwen als een ernstige vorm van dierenkwelling.


Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem, een probleem dat men vanuit de hond gezien niet mag onderschatten. Dit probleem is niet makkelijk op te lossen. Dit probleem moet men op lossen door het alleen te zijn voor de hond leuk te maken. Dit moet men stapje voor stapje doen, het beste kan men daar beter meteen als pup mee beginnen. Het is niet zo dat wanneer men een pup lange tijd alleen laat, de hond het vanzelf wel leert om alleen te zijn. Het ineens alleen gelaten worden kan voor de pup erg traumatisch zijn.


Eigenlijk zou bij het opvoeden van pups het trainen om alleen te zijn net zo standaard moeten zijn als de zindelijkheidstraining.


Feromonen

Adaptil zijn kunstmatige feromonen waarvan bewezen is dat deze bij honden stressverminderd werken, daar zijn wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan.
Het is mij niet bekend of er ook onderzoeken zijn gedaan naar de werking van dit product bij verlatingsangst, maar mij lijkt het reëel dat Adaptil hierbij ook stressverlagend kan werken. 

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >