Teken

HondenKennisCentrum.nl


De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Teken, een gevaar voor dier en mens

Volg Honden Kennis Centrum

Teken (Ixodida) zijn parasieten die tegenwoordig het hele voorkomen en vormen een bedreiging voor huisdieren en mensen. Vooral in bossen, struiken (hoge) grassen en dergelijke is de kans dat een hond teek krijgt erg groot, maar ook in je achtertuin komen teken voor, het is dan ook noodzakelijk om uw dier en jezelf na wandelingen te controleren op teken. Het is aan te raden uw huisdier iedere dag te controleren op teken.

Honden, teek, Ixodida

Wat is een teek?

Een teek is een kleine spinachtige parasiet die bloed zuigt van zijn gastheer. Deze parasieten wachten in het gras of struiken tot er een potentiële gastheer voorbij komt, op dat moment gaat hij op de gastheer en zuigt zich vast. Teken kunnen de ziekte van Lyme (bacteriële infectie) overbrengen op mens en dier. Maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Ehrlichia kunnen door teken worden overgedragen.


Het risico dat de ziekte overgebracht wordt is de eerste 24 uur nog erg klein, daarom is het ook noodzakelijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen, want hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op een infectie.

Hoe moet men handelen wanneer men een teek op de huid of vacht ziet?

Dit geldt zowel bij mensen en dieren. Men raadt wel eens aan om alcohol te gebruiken om de teek te verdoven of om de teek dood te branden met een hete lucifer of sigaret, doe dit nooit. Wanneer men dit doet zal de vastgezogen teek gaan braken waardoor het (geïnfecteerde) speeksel in de bloedbaan van de gastheer komt. Gebruik om die reden ook geen jodium of andere middelen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, gebruik bij voorkeur een tekentang of nog makkelijker met een tekenhaakje en trek de teek recht uit de huid (niet draaien), dan is de kans het kleinst dat een deel van de teek afbreekt en in de huid blijft zitten. Blijft er toch een deel in de huid zitten, dan kunt je dit proberen te verwijderen zoals je normaal gesproken een splinter verwijdert. Lukt dit niet, dan is het nog geen groot probleem, na verloop van tijd zal dit vanzelf uit de huid komen. Bij het verwijderen van een teek moet men er wel voor oppassen dat de teek niet fijngeknepen wordt, want dan kan de maaginhoud van de teek er uitgeknepen worden en in de bloedbaan terecht komen. Na het verwijderen van de teek kan de wond ontsmet worden met jodium of met een 70% alcohol oplossing.

Noteer voor de zekerheid de datum van de tekenbeet, dit kan van belang zijn wanneer er een besmetting is opgelopen. Ook is het verstandig dat je de teek bewaart in een luchtdicht zakje, zodat later eventueel gecontroleerd kan worden of de teek drager is van een ziekte. Noteer ook de plaats waar de tekenbeet is opgelopen. De door teken overgedragen ziektes kunnen zich soms al naar een paar dagen manifesteren, maar meestal duurt dit weken of zelfs maanden. Dan is men vaak al weer vergeten dat men door een teek is gebeten. De door teken overgedragen ziektes hebben een grote verscheidenheid aan symptomen, maar het meest voorkomende symptoom bij alle ziektes is koorts. De koorts kan mild zijn maar ook extreem hoog, dit gaat vaak gepaard met pijn en men voelt zich slapjes. Men verwart dit vaak met griep.

Controleer de eerste 3 maanden regelmatig de huid rond de tekenbeet of er een rode, ringvormige uitslag is. Wordt de uitslag groter of vertrouwt u het niet, neem dan contact op met uw arts.


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum


  Deze onafhankelijke website kan niet bestaan zonder financiële steun van bezoekers!

  Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je kunt een bedrag missen, dan wordt een financiële bijdrage erg op prijs gesteld.
  Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

  Of

    OVERSCHRIJVING: 

  Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

  dan kun je een bedrag overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


  NL20SNSB0933278411

  (BIC: SNSB NL 2A)

  ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

  Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Een website maken en beheren kost veel tijd en geld. Het Honden Kennis Centrum is volledig afhankelijk van giften van websitebezoekers. Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrag.

  IK DOE EEN GIFT
  Ik geef later >