Sociale angst honden

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Wat kunnen de oorzaken zijn van sociale angst bij honden?

Angst is de meest voorkomende gedragsstoornis bij honden. Angst is een noodzakelijke emotie om te overleven in bedreigende omstandigheden. Maar wanneer een hond teveel en chronische angst heeft, dan kan het door stress een gedragsprobleem worden. Overmatige angst kan het welzijn van de hond ernstig schaden en ook de relatie tussen de hond en eigenaar verslechteren. Sociale angst bij honden wordt met name geassocieerd met angst die verband houdt met onbekende mensen en honden.


De universiteit van Helsinki onderzocht de risicofactoren die honden vatbaar maken voor sociale angst. Hiervoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van bijna 6.000 honden.
Uit de enquête bleek dat slechte socialisering bij puppy's de grootste veroorzaker van sociale angst is. Ook de leefomgeving lijkt invloed te hebben op het ontwikkelen van sociale angst. Honden in stedelijk gebied blijken namelijk vaker angstiger te zijn dan honden die in het buitengebied leven. Dit was nog nooit eerder onderzocht. Het is wel bekend dat bij mensen in stedelijk gebied vaker psychische klachten voorkomen dan bij mensen op het platteland.

Volgens Jenni Puurunen, postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Helsinki, is er meer onderzoek nodig om er achter te komen wat de oorzaken zijn van deze verschillen.
Uit eerder onderzoek blijkt dat sociale angst vaker voorkomt bij gecastreerde teven en kleine hondenrassen. Dat laatste is ook de reden dat kleinere hondenrassen verhoudingsgewijs vaker (angst)agressie tonen.Naast grootte en geslacht is de hoeveelheid activiteit ook een factor dat verband houdt met de mate van angst. Angstige honden waren volgens het onderzoek minder actief dan zelfverzekerde honden en de eigenaren betrokken de angstige honden aanzienlijk minder vaak bij trainingen en andere activiteiten.
Professor Hannes Lohi van de Universiteit van Helsinki speculeert of dit angst veroorzaak of dat dit het gevolg van angst is.

Zowel bij honden als bij mensen blijkt dat activiteit en stimuli een positief effect hebben op gedrag. Honden kunnen natuurlijk ook minder actief zijn omdat hun baasjes hun honden niet willen blootstellen aan stressvolle situaties. Mensen zijn gewoon niet zo actief met angstige honden.


Tijdens het onderzoek werden significante verschillen tussen rassen vastgesteld. Spaanse Waterhonden en Shelties toonden het meest sociale angst, terwijl Wheaten Terriërs tot de moedigste hondenrassen behoren. De Cairn Terriër en de Welsh Corgi Pembroke tonen weinig angst naar andere honden. Deze verschillen in hondenrassen ondersteunen het idee dat genen van invloed zijn op angstgevoelens en op vele andere psychische problemen.


Aan de hand van deze onderzoeksresultaten wil de Universiteit verder onderzoek gaan doen, vooral op het gebied van erfelijkheid.
Deze studies bieden de onderzoekers de gelegenheid om het welzijn van de honden te verbeteren: goede socialisatie in de puppytijd, actieve levensstijl en zorgvuldige fok kunnen de sociale angst bij honden aanzienlijk verminderen.


Aanbevolen artikelen:

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >