Onderzoek naar verlatingsangst
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Universitair onderzoek naar verlatingsangst bij honden

Wanneer buren niet klagen over het lawaai dat een hond maakt wanneer hij alleen is en bij thuiskomst niets vernield is, dan denken de hondeneigenaren dat hun hond er geen problemen mee heeft om alleen gelaten te worden.
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vrijwel alle honden last hebben van verlatingsangst, ook als de eigenaren er niets van merken.


Symptomen van verlatingsangst bij honden zijn: blaffen, janken, huilen, krabben aan deuren en kozijnen, kauwen op meubels of andere zaken. Soms plassen en poepen de honden in huis. Onderzoekers van de Universiteiten van Milaan en Montreal probeerden uit te vinden wat honden doen wanneer de eigenaar weg is. Daarvoor filmden zij 53 honden gedurende 90 minuten wanneer zij alleen gelaten waren.


Verlatingsangst bij honden is een term die gebruikt wordt als honden lijden wanneer ze alleen gelaten worden. Verlatingsangst is een groot probleem voor de hond, maar niet alleen voor de hond, ook voor de eigenaren kan het een probleem zijn. Wanneer zij weer thuis komen kan het zijn dat de hond uit nervositeit het halve huis gesloopt heeft. Ook kan het zijn dat buren gaan klagen, omdat zij bij afwezigheid van de hondeneigenaar de hond horen janken, blaffen en huilen. Hondeneigenaren kunnen dan niet meer met een gerust hart hun huis verlaten. Omdat eigenaren uiteraard er niet zijn wanneer de hond alleen is, missen zij de tekenen van angst. De onderzoekers vergeleken het gedrag van honden die al waren gediagnosticeerd met verlatingsangst (dit werd de ‘klinische groep’ genoemd) met honden die volgens de eigenaren geen last van verlatingsangst hadden (niet-klinische groep). Bij de klinische groep, dus de groep waarvan de eigenaren wisten dat de honden verlatingsangst hadden, veranderde het gedrag extreem wanneer zij alleen gelaten werden. De klinische groep vertoonde meer symptomen van angst dan de niet klinische groep. Erg verrassend bij dit onderzoek was dat de meeste niet-klinische honden ook veel gedragssignalen van angst lieten zien. De videobeelden lieten zien dat 13% van de honden jankte, 10% blafte en 10% huilden in afwezigheid van de eigenaren. Nog eens 57% toonden meer subtiele tekenen van angst, zoals tongelen, geeuwen enz. Dat deze honden nooit gediagnosticeerd zijn als honden met verlatingsangst is waarschijnlijk omdat de honden niet vernielzuchtig waren en de buren niets gehoord hebben. De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat het altijd goed is om te zorgen dat honden zich prettig voelen wanneer ze alleen gelaten worden. Veel hondeneigenaren hebben er geen notie van dat hun honden verlatingsangst hebben. Het is een optie om eens videobeelden te maken wanneer u uw hond alleen laat, zodat u kunt zien of het tekenen van stress laat zien, want het is zeer waarschijnlijk dat ook uw hond last van verlatingsangst heeft. Met behulp van een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut kan ervoor gezorgd worden dat honden minder last van angst hebben.


Aanbevolen artikelen:


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >