Stel je hond niet bloot aan warmte. Hitte kan levensbedreigend zijn.
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Stel je hond niet bloot aan warmte. Hitte kan levensbedreigend zijn.

Ondanks de vele waarschuwingen dat warmte voor honden levensbedreigend kan zijn, krijgt de dierenpolitie op warme dagen meer dan honderd meldingen dat honden in hete auto's zijn achtergelaten. Op de laatste dag in juli 2020 verscheen in de de media het bericht dat de dierenpolitie 140 meldingen had gekregen van honden die in hete auto's opgesloten zaten.

Blijkbaar dringt het tot veel mensen niet door hoe gevaarlijk hitte voor honden kan zijn.


Eén van de meest levensbedreigende fouten die mensen kunnen maken, is om een hond in een voertuig achter te laten tijdens warm weer. Honden kunnen niet transpireren zoals mensen dat doen, door te zweten koelt onze huid zich af. De enige manier voor de hond om overtollige warmte te verliezen is door verdamping van het vocht op de tong, dat doen ze door te hijgen, dus moeten honden bij hitte zichzelf uitputten om zich af te koelen. Als de lucht die ze binnenkrijgen te warm is (zoals in een geparkeerde auto bij warm weer), dan heeft hijgen weinig koelingseffect en raakt de hond snel oververhit.


In de auto, caravan of tent

Veel mensen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen als de ramen van de auto open blijven, maar zelfs met de ramen wijd open, kan de auto zo heet worden dat honden een zonnesteek oplopen, een hersenbeschadiging krijgen en het kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Zelfs enkele minuten in een snikhete auto kan voor een hond funest zijn. Laat je huisdieren bij warm weer gewoon thuis.


Een hond uitlaten bij warm weer

Wanneer je wilt gaan wandelen met je hond, houd er dan rekening mee dat asfalt, klinkers e.d. in de zomer erg heet kunnen worden. Het kan zelfs zo heet worden dat het de voetzolen van de hond verbrandt, waardoor hij dagenlang pijn heeft. Bij zomerse temperaturen kun je het beste alleen korte wandelingen maken in de vroege ochtend of later in de avond, wanneer de temperaturen lager zijn. Controleer voordat je met je hond uit gaat met je handen of blote voeten hoe warm de bodem is. Als je je hand (of voet) niet langer dan drie seconden op de grond kunt houden, is het te warm om met je hond te gaan lopen. Honden die ouder of te zwaar zijn, een dikke vacht hebben of een platte neus (zoals buldoggen, Boston-Terriërs en mopshonden, enz.), lopen extra risico op oververhitting en ademhalingsproblemen. Neem tijdens het wandelen altijd vers water voor de hond mee.

Uiteraard is bij warm weer fietsen of andere zware inspanningen met je hond uit den boze.TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Verbrande voetzolen hond

De hondenvacht

De hondenvacht beschermt niet alleen tegen de kou, maar beschermt de huid ook tegen de zon. Het scheren van de vacht van je hond zal die bescherming wegnemen. Als je je hond in de zomer een korte snit geeft, kan je hond bescherming tegen de zon nodig hebben. Raadpleeg daarom een dierenarts over de vraag of uw huisdier een voor dieren goedgekeurd zonnebrandmiddel op de blote delen nodig heeft. Honden met kale plekken of dunne vacht hebben mogelijk zonnebrandmiddelen nodig, evenals Noordse hondenrassen, die gevoelig zijn voor auto-immuungerelateerde zonneziektes.


Er gaan mythes in de ronde dat koud water bloedvaten in en onder de huid vernauwen waardoor de huid juist meer op zou gaan warmen, maar studies hebben aangetoond dat dit niet het geval is. Koud water zal de warmte juist snel verdrijven. Verdamping van water op de vacht zorgt ook voor verkoeling, een hond met een natte vacht zal het daarom koeler hebben dan een hond met een droge vacht. Dat een natte vacht kan gaan broeien in de zon is ook een mythe.


Hitteberoerte bij honden

Tekenen van een hitteberoerte zijn onder meer zwaar hijgen dat niet verdwijnt als de hond rust, toenemende pijn, een tongkleur die donkerrood tot bijna paars is, zwakte of ineenstorting, hyperspeekselvorming, braken en zware ademhaling. Als je vermoedt dat een hond aan een hitteberoerte lijdt, moet je hem onmiddellijk naar een koelere omgeving verplaatsen en koel water aanbrengen op de buik, oren en voetzolen. Leg de hond eventueel op een natte deken.  Zodra hij stabiel is, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts, ook als hij lijkt af te koelen en zijn temperatuur normaal lijkt. Aan de buitenkant kan alles goed lijken, maar inwendig kan de hond schade opgelopen hebben.


Zorg bij warm weer dat je hond altijd de beschikking heeft over voldoende vers drinkwater. Houd daarbij rekening dat stilstaand water besmet kan raken met giftige blauwalgen. Niet alleen in zwemwater kunnen blauwalgen een gevaar opleveren voor honden, maar ook water in drinkbakjes voor vogels, regentonnen e.d.

Laat je hond geen inspanning doen, maar zorg dat je hond rustig kan vertoeven op een koele plek in de schaduw. Laat je hond nooit achter in de auto, ook niet voor eventjes als de auto met geopende ramen in de schaduw staat.Telkens wanneer de temperaturen stijgen verschijnen er berichten dat honden gered moesten worden uit warme auto's. Blijkbaar zijn er nog steeds hondenbezitters die niet op de hoogte zijn dat warmte levensbedreigend voor hun huisdier kan zijn. Daarom is het noodzakelijk dat deze hondenbezitters hiervoor gewaarschuwd worden. Deze hondenbezitters kunnen bereikt worden door dit artikel zoveel mogelijk te delen.

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >