Houd_je_hond_koel

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Warm weer? Houd je hond koel!


Eén van de meest levensbedreigende fouten die mensen kunnen maken, is om een hond in een voertuig achter te laten tijdens warm weer. Honden kunnen niet transpireren zoals mensen dat doen, door te zweten koelt onze huid zich af. De enige manier voor de hond om overtollige warmte te verliezen is door verdamping van het vocht op de tong, dat doen ze door te hijgen, dus moeten honden bij hitte zichzelf uitputten om zich af te koelen. Als de lucht die ze binnenkrijgen te warm is (zoals in een geparkeerde auto bij warm weer), dan heeft hijgen weinig koelingseffect en raakt de hond snel oververhit.


In de auto, caravan of tent

Veel mensen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen als de ramen van de auto open blijven, maar zelfs met de ramen wijd open, kan de auto zo heet worden dat honden een zonnesteek oplopen, een hersenbeschadiging krijgen en het kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Zelfs enkele minuten in een snikhete auto kan voor een hond funest zijn. Laat je huisdieren bij warm weer gewoon thuis.


Een hond uitlaten bij warm weer

Wanneer je wilt gaan wandelen met je hond, houd er dan rekening mee dat asfalt, klinkers e.d. in de zomer erg heet kunnen worden. Het kan zelfs zo heet worden dat het de voetzolen van de hond verbrandt, waardoor hij dagenlang pijn heeft. Bij zomerse temperaturen kun je het beste alleen korte wandelingen maken in de vroege ochtend of later in de avond, wanneer de temperaturen lager zijn. Controleer voordat je met je hond uit gaat met je handen of blote voeten hoe warm de bodem is. Als je je hand (of voet) niet langer dan drie seconden op de grond kunt houden, is het te warm om met je hond te gaan lopen. Honden die ouder of te zwaar zijn, een dikke vacht hebben of een platte neus (zoals buldoggen, Boston-Terriërs en mopshonden, enz.), lopen extra risico op oververhitting en ademhalingsproblemen. Neem tijdens het wandelen altijd vers water voor de hond mee.

Uiteraard is bij warm weer fietsen of andere zware inspanningen met je hond uit den boze.


De hondenvacht

De hondenvacht beschermt niet alleen tegen de kou, maar beschermt de huid ook tegen de zon. Het scheren van de vacht van je hond zal die bescherming wegnemen. Als je je hond in de zomer een korte snit geeft, kan je hond bescherming tegen de zon nodig hebben. Raadpleeg daarom een dierenarts over de vraag of uw huisdier een voor dieren goedgekeurd zonnebrandmiddel op de blote delen nodig heeft. Honden met kale plekken of dunne vacht hebben mogelijk zonnebrandmiddelen nodig, evenals Noordse hondenrassen, die gevoelig zijn voor auto-immuungerelateerde zonneziektes.


Hitteberoerte bij honden

Tekenen van een hitteberoerte zijn onder meer zwaar hijgen dat niet verdwijnt als de hond rust, toenemende pijn, een tongkleur die donkerrood tot bijna paars is, zwakte of ineenstorting, hyperspeekselvorming, braken en zware ademhaling. Als je vermoedt dat een hond aan een hitteberoerte lijdt, moet je hem onmiddellijk naar een koelere omgeving verplaatsen en koel water aanbrengen op de buik, oren en voetzolen. Gebruik daarvoor geen ijskoud water, leg de hond eventueel op een natte deken . Zodra hij stabiel is, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts, ook als hij lijkt af te koelen en zijn temperatuur normaal lijkt. Aan de buitenkant kan alles goed lijken, maar inwendig kan de hond schade opgelopen hebben.


Zorg bij warm weer dat je hond altijd de beschikking heeft over voldoende vers drinkwater. Houd daarbij rekening dat stilstaand water besmet kan raken met giftige blauwalgen. Niet alleen in zwemwater kunnen blauwalgen een gevaar opleveren voor honden, maar ook water in drinkbakjes voor vogels, regentonnen e.d.

Laat je hond geen inspanning doen, maar zorg dat je hond rustig kan vertoeven op een koele plek in de schaduw. Laat je hond nooit achter in de auto, ook niet voor eventjes als de auto met geopende ramen in de schaduw staat.

Dier algemeen

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

IDEALTIKKIE
IDEALTIKKIE

e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X