Hondennagels

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Hondennagels verzorgen

Onder normale omstandigheden slijten de nagels van de hond op de juiste lengte af, maar sommige honden staan door hun verkeerde bouw doorgezakt op hun poten, waardoor de nagels niet goed afslijten. Dit is ook een probleem bij oudere honden. Ook wanneer honden niet regelmatig op een ruwe ondergrond lopen slijten de nagels niet goed af.

De nagels van de voorpoten slijten minder goed af dan die van de achterpoten. De eerste teen of duimnagel aan de voorpoten raken meestal de grond niet goed. Sommige rassen hebben aan hun achterpoten ook nog een hubertusklauw (ook wel wolfklauw genoemd), deze moet ook regelmatig worden bijgeknipt. Te lange nagels kunnen de voetstand beïnvloeden waardoor de hond mank kan gaan lopen, ook kunnen te lange hondennagels ergens achter blijven hangen, afscheuren of breken.

In extreme gevallen kunnen ze zelfs ingroeien. Dit alles kan erg pijnlijk zijn voor de hond.

Wolfsklauw hond

Hondennagels knippen

Hondennagels kun je zelf knippen, maar er is een gevaar dat je in “het leven” knipt (de bloedtoevoer naar de nagel), dit is erg pijnlijk voor de hond.

Wanneer je zelfs de hondennagels niet durft te knippen, kun je het ook door de dierenarts of een hondentrimmer laten doen. De meeste hondentrimmers knippen al standaard bij een trimbeurt de nagels van de hond.


Bij lichtgekleurde hondennagels kan men de bloedtoevoer zien, deze is iets donkerder, maar bij zwarte nagels is dit niet te zien.

Wanneer men hondennagels knipt moet men deze een stukje voor de bloedtoevoer afknippen. Knip de nagels schuin af. Bij zwarte nagels begin je op het uiterste puntje te knippen en knipt daarna steeds een stukje verder. Kijk telkens aan de binnenkant van de nagel, wanneer deze lichter van kleur wordt ben je in de buurt van de bloedtoevoer, nu knip je niet meer verder. Wanneer je per ongeluk toch in ‘het leven’ knipt, gebruik je een bloedstelpend poeder, zorg altijd dat je deze bij de hand hebt wanneer je gaat knippen. Eventueel kun je ook wondzalf gebruiken of desnoods tarwemeel of maïsmeel.
Wanneer de nagels erg lang zijn kunnen deze niet direct tot de gewenste lengte geknipt worden omdat je dan in ‘het leven’ knipt. Het leven trekt zich langzaam terug wanneer de nagels geknipt zijn, wanneer je dan de volgende keer de nagels knipt, kunnen deze ietsje verder afgeknipt worden voordat je het leven raakt. Uiteraard is het beter om te voorkomen dat de nagels te lang worden, controleer daarom eens in de maand of de nagels geknipt moeten worden. Er zijn verschillende nageltangen om hondennagels te knippen. Eventueel kan men met een nagelvijl de hondennagel regelmatig bijvijlen.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >