honden_zetmeel

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

DNA-onderzoek toont aan dat honden zich aangepast hebben aan mensenvoedsel

Doordat onze voorouders afval lieten slingeren zijn wolven genetisch aangepast. De wolven evolueerden van vleeseters naar zetmeel etende honden. Zweedse, Noorse en Amerikaanse onderzoekers deden een interessante ontdekking toen ze het DNA vergeleken van 60 honden van 14 verschillende rassen met dat van 12 wolven. Honden waren onze eerste huisdieren, maar het was nooit echt duidelijk waardoor het kwam dat ze op deze manier evolueerden. Namen mensen gevonden wolvenpups mee uit het nest om deze op te voeden voor de jacht of het bewaken van hun huis? Of kwam het doordat de mens zijn nomadenbestaan verruilde voor een vaste plek en landbouw gingen bedrijven?


Het kan zijn dat wolven door de opkomst van landbouw naar de afvalplekken kwamen van de gesettelde mensen om daar tussen het vuil voedsel te gaan zoeken. Door de constante afvalstroom was het voor de wolven interessant om te blijven komen. Erik Axelsson, leider van het onderzoeksteam, denkt dat het laatste het geval is. Zijn onderzoeksteam selecteerde 10 genen die een belangrijke rol in de vertering van zetmeel en het vetmetabolisme (vetstofwisseling) spelen.


Honden verteren zetmeel veel beter dan hun voorouders wolven. Dit efficiënt omzetten van afval in landbouwgebieden gaf deze groep wolven een evolutionair voordeel en speelde daardoor een belangrijke rol bij het ontstaan van onze huishonden. Mensen begonnen veel gewassen te verbouwen die zetmeel bevatten. Wilde je als wolf kunnen profiteren van het makkelijk verkrijgbare voedsel, dan moest je wel met het zetmeel om kunnen gaan. Er ontstond dus een selectiedruk op de genen die zetmeel konden verteren. De onderzoekers vonden in het genoom van de honden veel meer kopieën van de genen die verantwoordelijk zijn voor de stappen die het spijsverteringsstelsel moet nemen om zetmeel af te breken, veel meer dan bij de onderzochte wolven.


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum


Dier algemeen

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

IDEALTIKKIE
IDEALTIKKIE

e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X