honden_zetmeel

HondenKennisCentrum.nl


De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

DEEL DIT ARTIKEL OP:

DNA-onderzoek toont aan dat honden zich aangepast hebben aan mensenvoedsel

Volg Honden Kennis Centrum

Doordat onze voorouders afval lieten slingeren zijn wolven genetisch aangepast. De wolven evolueerden van vleeseters naar zetmeel etende honden. Zweedse, Noorse en Amerikaanse onderzoekers deden een interessante ontdekking toen ze het DNA vergeleken van 60 honden van 14 verschillende rassen met dat van 12 wolven. Honden waren onze eerste huisdieren, maar het was nooit echt duidelijk waardoor het kwam dat ze op deze manier evolueerden. Namen mensen gevonden wolvenpups mee uit het nest om deze op te voeden voor de jacht of het bewaken van hun huis? Of kwam het doordat de mens zijn nomadenbestaan verruilde voor een vaste plek en landbouw gingen bedrijven?


Het kan zijn dat wolven door de opkomst van landbouw naar de afvalplekken kwamen van de gesettelde mensen om daar tussen het vuil voedsel te gaan zoeken. Door de constante afvalstroom was het voor de wolven interessant om te blijven komen. Erik Axelsson, leider van het onderzoeksteam, denkt dat het laatste het geval is. Zijn onderzoeksteam selecteerde 10 genen die een belangrijke rol in de vertering van zetmeel en het vetmetabolisme (vetstofwisseling) spelen.


Honden verteren zetmeel veel beter dan hun voorouders wolven. Dit efficiënt omzetten van afval in landbouwgebieden gaf deze groep wolven een evolutionair voordeel en speelde daardoor een belangrijke rol bij het ontstaan van onze huishonden. Mensen begonnen veel gewassen te verbouwen die zetmeel bevatten. Wilde je als wolf kunnen profiteren van het makkelijk verkrijgbare voedsel, dan moest je wel met het zetmeel om kunnen gaan. Er ontstond dus een selectiedruk op de genen die zetmeel konden verteren. De onderzoekers vonden in het genoom van de honden veel meer kopieën van de genen die verantwoordelijk zijn voor de stappen die het spijsverteringsstelsel moet nemen om zetmeel af te breken, veel meer dan bij de onderzochte wolven.


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum


Deze onafhankelijke website kan niet bestaan zonder financiële steun van bezoekers!

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je kunt een bedrag missen, dan wordt een financiële bijdrage erg op prijs gesteld.
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

Of

  OVERSCHRIJVING: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Een website maken en beheren kost veel tijd en geld. Het Honden Kennis Centrum is volledig afhankelijk van giften van websitebezoekers. Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrag.

IK DOE EEN GIFT
Ik geef later >