herkennen_wolf

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Hoe herken je wolf t.o.v. de hond?

Steeds vaker worden er wolven in Nederland waargenomen of er zijn mensen die denken een wolf te hebben gezien maar het blijkt een hond te zijn. Misschien kom je onderweg wel een wolf tegen, maar hoe weet je of het een wolf is en geen hond? Hoe herken je een wolf?

  1. Een wolf heeft geen duidelijk borstkas. Een borstkas is een typisch hondenkenmerk.
  2. Een wolf heeft een zadelvlek op de schouders, de vacht is donkerder gekleurd.
  3. De onderste helft van de kop is wit (niet de gehele kop).
  4. Een wolf heeft lange poten.
  5. Een wolf heeft een rechte rug.
  6. Wolven hebben een zwarte staartpunt, hun staart is recht en niet gekruld.
  7. De oren van de wolf zijn relatief klein.


Denk je een wolf te hebben gespot, dan kun je dit melden bij wolfinnederland.nl


Van origine heeft de wolf een rol in ons ecosysteem. Een wolf pakt zwakke en oude dieren, waardoor populaties gezond blijven. De wolf zorgt voor een beter ecologisch evenwicht, zodat populaties van bijvoorbeeld reeën, wilde zwijnen of edelherten niet te groot worden zodat er geen overbevolking ontstaat. Dit heeft ook zijn weerslag op het landschap waar deze dieren grazen. Op plekken waar deze grazers zich  niet veilig wanen voor de wolf, zal op een natuurlijke manier bosverjonging ontstaan doordat jonge boompjes, die normaal gesproken door reeën opgeknabbeld worden, nu de kans krijgen om te groeien. Op andere plaatsen waar dieren juist langer durven te blijven vindt minder bosverjonging plaats, dit zorgt voor een gevarieerd landschap en biodiversiteit. Onderzoek in Yellowstoneparkt heeft aangetoond dat er sinds de introductie van wolven meer biodiversiteit aan planten en dieren is ontstaan.


Lees verder na de video...

Wolven leven in familieverband, het ouderpaar en hun jongen die soms enkele jaren in de familieroedel blijven. Wanneer de jongen de roedel verlaten en gaan zwerven op zoek naar een partner kunnen zij onderweg zich wel eens vergrijpen aan schapen of ander vee. Schapen zijn goed te beschermen door makkelijk te verplaatsen ‘flexnetten’ die onder stroom worden gezet. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel alleen zwervende wolven zich vergrijpen aan vee, wolven die in een bepaald gebied gesetteld zijn zullen zich alleen te goed doen aan wild.


Wolven zijn schuw voor mensen en vormen daardoor geen gevaar voor mensen, ze gaan mensen uit de weg. Vroeger vielen hondsdolle wolven wel eens mensen aan, maar hondsdolheid (rabiës) komt in West-Europa niet meer voor.Als je de artikelen op de site waardeert en je waardering wilt laten blijken met een bijdrage, kan dat door een bedrag op mijn bankrekening over te maken: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook wel interessant:


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden kennis centrum

Hoe herken je een wolf?
Dier algemeen

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

IDEALTIKKIE
IDEALTIKKIE

e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X