gewrichtsproblemen hond castratie
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierDier

Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp.

Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Grote honden hebben vaker gewrichtsproblemen als ze vroegtijdig zijn gecastreerd

Geplaatst op 19 augustus 2020


Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Davis in Californië lopen grotere honden hogere gezondheidsrisico's als ze vroegtijdig worden gecastreerd of gesteriliseerd. Uit onderzoek blijkt dat honden die meer dan 22 kilo wegen wanneer ze volwassenen zijn een hoger risico lopen op één of meerdere gewrichtsaandoeningen als ze vóór de leeftijd van 1 jaar zijn gecastreerd. Honden die minder dan 22 kilo wegen hebben nauwelijks een risico op gewrichtsproblemen.


In de VS en Europa worden de meeste honden gecastreerd op de leeftijd van 6 maanden. Dit onderzoek, die 15 jaar aan gegevens van duizenden honden in het UC Davis Veterinary Medical Teaching Hospital analyseerde, brengt naar voren dat het verstandig is dat hondenbezitters zorgvuldig overwegen of het wel noodzakelijk is hun honden te castreren of te steriliseren.


De onderzoekers onderzochten veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie en craniale kruisbandscheuren, een knieblessure, in vijf gewichtscategorieën. Ze keken ook naar de risico's op het ontwikkelen van kanker op basis van hun gewicht, maar vonden geen verhoogd risico in welke gewichtscategorie dan ook in vergelijking met intacte honden.


Het risico op gewrichtsaandoeningen voor zwaardere honden kan tot een paar keer hoger zijn in vergelijking met intact gelaten honden. Voor honden van meer dan 22 kilo steeg het risico bijvoorbeeld van 4 procent als ze nog intact waren naar 10-12 procent als ze in hun eerste levensjaar als pup waren gecastreerd of gesteriliseerd.


Castratie voorafgaand aan adoptie is bij veel dierenasielen het beleid. De onderzoekers stelden voor om het beleid op de juiste manier te herzien en aan te passen. Dierenartsen zouden moeten overwegen om de norm toe te gaan passen dat honden niet voor hun eerste levensjaar gesteriliseerd of gecastreerd mogen worden.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

Waardeert u de informatieve artikelen op deze hondensite?

U heeft dit artikel waarschijnlijk gelezen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >