Effecten pijn

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.


CONTACT

DEEL DIT ARTIKEL OP:

De effecten van pijn op het gedrag een de psyche van de hond

Pijn wordt verwerkt in de hersenen van zoogdieren in een hersengebied dat amygdala wordt genoemd. Dit deel van de hersenen regelt ook de agressie. Pijn en agressie liggen hier dicht bij elkaar en daarom beïnvloeden zij elkaar. Dit heeft een evolutionaire reden. Wanneer zoogdieren pijn voelen, bijvoorbeeld veroorzaakt door de aanval van een ander, dan zorgen de hersenen ervoor dat de dieren zichzelf razendsnel kunnen verdedigen. Dit gebeurt dan meestal met de nodige agressiviteit. Als je een hond pijn doet, activeert deze stimulus alle beschermende mechanismen van de hond, inclusief de bereidheid om agressief gedrag en zelfbehoud te vertonen. Op de stimulus 'pijn' volgt dus de motivatie voor zelfbehoud, dat zich meestal openbaart in agressie. Als een persoon deze impuls nu onderdrukt door nog meer pijn en onderdrukking, kan dit leiden tot frustratie, omdat het instinct voor de stimulus niet kan worden volbracht. De opgekropte frustraties zorgen weer voor stressopbouw, dit alles tezamen kunnen dan leiden tot agressie, die ook plotseling ontlaadt. "Hij heeft uit het niets gebeten," zijn de woorden die je hondeneigenaren vaak hoort zeggen. Als je verder navraag doet, hoor je vaak dat men bij zo'n "plotselinge bijter" eerder ongewenst gedrag met pijnprikkels probeerde te onderdrukken.


Door trainingshulpmiddelen bij honden te gebruiken die pijn veroorzaken, zoals prikhalsbanden, stroombanden en slipkettingen en dergelijke, kan men snel "successen" boeken omdat het gedrag van de hond wordt onderdrukt en het "werkt" uit angst voor de negatieve gevolgen. Maar de gevolgen van deze hulpmiddelen zijn dat de hond zijn frustratie opkropt. De pijn en het ontstaan van agressie dat in hetzelfde hersengebied verwerkt wordt, kunnen een hond in een tijdbom veranderen dat explodeert met ongecontroleerde agressie.


DOE EEN GIFT >


Het gebruik van pijnlijke hulpmiddelen zoals prikhalsbanden of overeenkomstige methoden werken vaak op het moment dat men ze gebruikt. Men ziet direct resultaat en dat is ook de reden dat sommige hondentrainers deze quick-fix methode gebruiken. Maar wat honden op dat moment laten zien, is vermijdingsgedrag uit angst voor verdere pijn. Leren en vooral vrijwillig leren ziet er anders uit.
Het gebruik van pijnlijke hulpmiddelen of andere pijnlijke trainingsmethodes is niet alleen immoreel, er bestaat ook een reëel gevaar dat de hond agressief gedrag gaat vertonen naar anderen en de hond dus een gevaar voor zijn omgeving kan worden.


Pijnlijke trainingsmethodes zijn ook erg stressvol voor honden. Wanneer het stressniveau van een hond te ver gestegen is, kan zich dat uitten in agressie. Het duurt lang dat na een stressvolle situatie de stresshormonen uit het lichaam verdwenen zijn. Vele kleine stressvolle situaties binnen een bepaalde tijd zorgen ervoor dat stresshormonen zich opstapelen in het lichaam, zodat een hond zelfs na een situatie dat vrijwel niets voorstelt plotseling agressief gedrag kunnen gaan vertonen, ‘de laatste druppel die de emmer doet overlopen’. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Angst, stress… AGRESSIE


Onder aan deze pagina staat een animatiefilmpje over de 'stress-emmer'


Meer weten:


Geschreven door: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum

Dier algemeen

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: kan dat! Met een grotere bijdrage steun je deze website natuurlijk nog meer. Zo help je de deze informatieve hondensite in stand houden.
Klink op de banner om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

IDEALTIKKIE
IDEALTIKKIE

e kunt ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL20 SNSB 0933 2784 11 ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.Honden Kennis Centrum is ook te volgen op Facebook en Twitter:

Deze website is gehost en gemaakt met de Websitebuilder van One.com

De informatie op deze site geeft wordt niet beïnvloed door commerciële belangen en daardoor objectief. Dat de website niet commercieel is, betekent niet dat de website zonder geld kan. Want een website maken en beheren kost nu eenmaal ook geld en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Daarom is siteafhankelijk van vrijwillige bijdragen, zonder deze financiële bijdragen kan de website niet bestaan. Rekeningnummer: NL20SNSB0933278411, ten name van M Reuvekamp.

iDEAL
Sluiten X