HR-honden

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Martin Gaus: Over het beleid om bijtincidenten te verminderen en over 'hoog riscio honden'

Er is momenteel veel te doen rond bijtincidenten. Want de overheid wil daar van af. Dus vergadert men tot men een ons weegt. Stelt men een lijst van HR (Hoog Risico) honden op en wil weer fokverboden. Net als zo’n dikke twintig jaar geleden toen de RAD (Regeling Agressieve Dieren) in werking werd gezet, ook met de bedoeling (ernstige) bijtincidenten te voorkomen. Die opzet is mislukt, ondanks dat honderden pitbull-achtigen van straat werden geplukt en gedood zonder dat ze ook maar iets op hun kerfstok hadden. Maar er werd niet minder gebeten en in sommige landen was zelfs een duidelijke toename van het aantal hondenbeten te zien. Dus werd de RAD na jaren weer afgeschaft. En nu overweegt men soortgelijke maatregelen wederom te nemen.


Gelukkig ligt er een goed onderbouwd rapport van de Universiteit van Wageningen die daartoe opdracht kreeg van gemeente Amsterdam. Amsterdam heeft met dat rapport in de hand een concept-aanpak voorgesteld dat hout snijdt. De HR-lijst is afgeschaft, HR honden blijken namelijk niet de grootste boosdoeners. Veel meer wil men naar preventie, voorlichting dus meer kennis van eigenaars. Want de eigenaar is immers verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond.

Maar ook voorlichting in het algemeen, voor niet hondenbezitters lijkt me een goed plan. Want zolang men nauwelijks begrijpt hoe een hond functioneert, zijn lichaamstaal niet begrijpt en ervan uitgaat dat men zelf niet verantwoordelijk is voor wat een hond (aan)doet, zal er weinig veranderen.

Neem de jogger en mountainbiker. Iets dat snel beweegt lokt bij veel honden najaaggedrag uit. Dus zou het handig zijn als jogger of fietser even stil ging staan als er een loslopende hond is. Vaak gaat men echter om de hond voor te blijven juist harder rennen of fietsen met maar een gevolg: een hond die najaagt, opjaagt en misschien zal bijten. Ik mag het niet zeggen natuurlijk maar ik vind dat een duidelijk geval van eigen schuld, dikke bult.


Datzelfde vind ik als een onbekende zomaar de tuin of het huis van een hond binnenstapt. De kans dat de hond zijn terrein zal bewaken is levensgroot aanwezig. Blaffen, op je afkomen en dreigen is de volgende stap. Ga je dan schreeuwen/gillen, schoppen of wegrennen, dan ben je zeker de klos. Ik mag het niet zeggen natuurlijk maar ik vind ook dit een duidelijk geval van eigen schuld, dikke bult.

Waarom leren we mensen trouwens niet heel gewoon om met hun vingers van andermans hond af te blijven? Want zelfs de sociaalste hond van de wereld vindt geaaid worden door onbekenden best een ding. Dat herken je aan het feit dat de hond weg kijkt, gaapt, snuffelt over de grond. Of hij staat stil, heeft de mond gesloten, oren naar achteren, hij is gespannen. Om een of andere reden boeit het niet dat onze hond zich op die momenten helemaal niet prettig voelt. Of zien we het gewoon niet. En als de hond dan zou uitvallen, dan wordt er haast altijd gezegd dat hij dat uit het niets deed. Zomaar. Omdat men het niet goed waarneemt. Of geen verstand heeft van hondenlichaamstaal.


Hondenbeten voorkomen begint met voorlichting. Aan iedereen. Met of zonder hond.


Tekst: Martin Gaus

Oprichter: martingaus.nl


Gerelateerde artikelen:

De agressieve hond, bestaat die wel?


Hoog Risico Honden; over discutabele maatregelen die de overheid wil nemen om bijtincidenten te voorkomen


Agressie bij honden

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >