Dierenliefde

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Van dieren houden is niet altijd echte dierenliefde

‘Mijn broer is een grote dierenliefhebber’, verzekerde iemand mij. Ik ken haar broer en ben meerdere keren bij hem thuis geweest. De riante schuren staan afgeladen met kleine hokjes, vol met konijnen, chinchilla’s en andere dieren. Ook heeft hij een kippenschuur waar tientallen sierkippen op enkele vierkante meters tegen elkaar gepropt ‘rondscharrelen’, dure raskippen. Eerlijk is eerlijk, het ziet er allemaal netjes en hygiënisch uit, die dieren krijgen voortreffelijk voer en zijn altijd voorzien van vers water. Maar is het een waardig dierenleven wanneer een dier altijd opgesloten zit in een te klein hok? In mijn ogen niet. In mijn ogen is dit een hobby die puur voor het eigen genot is, waar nauwelijks rekening wordt gehouden met het belang van de dieren.


We zaten aan de keukentafel. ‘ik heb niet veel tijd, want ik moet zo naar de club’, verkondigde de man. Zijn vrouw reageerde daarop: ‘De hond is belangrijker dan ik, hij heeft nauwelijks tijd voor mij, maar is altijd met de hondenclub in de weer’. De man pakte een stroomband en de daarbij behorende afstandsbediening uit de kast, haalde vervolgens zijn Duitse Herdershond uit de buitenkennel en vertrok naar de club.

Is dit dierenliefde of is het gewoon een hobby om zijn eigen plezier te bevredigen? Een dier uit liefhebberij te pijnigen met stroomstoten getuigt volgens mij niet echt van dierenliefde.


Regelmatig kom ik bij mensen thuis, waarbij de veel te dikke honden net zo veel uit de koektrommel toegeschoven krijgen als de gasten die aan tafel zitten. Tja, de liefde gaat door de maag. Ook mijn hond krijgt wel eens een lekkernij, maar dat is zelden. Liever schenk ik mijn hond veel aandacht door regelmatig met haar te gaan spelen en lange wandelingen te maken. Helaas worden de meeste honden dagelijks maar enkele keren, en dan hooguit een kwartier, uitgelaten. ‘Een blokje om’, waarbij de hond aan een te korte lijn wordt bevestigd, dan mag hij snel even zijn poot opbeuren tegen lantaarnpalen of tegen de schuttingen van de buren zeiken, maar nooit eens lekker rennen en rondsnuffelen. De rest van de dag wordt er nauwelijks naar de hond omgekeken. Om dit gemis te compenseren wordt de hond (vol liefde) verwend met lekkernijen. Is dit echte dierenliefde?


Hier dacht ik aan toen ik de reacties nog eens doorlas die ik heb gekregen nadat ik de problematiek over gezondheidsproblemen bij rashonden onder de aandacht bracht.

Rashondenliefhebbers of rashondenfokkers zijn doorgaans altijd doende met hun rashond, vaak hobbymatig, maar ook regelmatig uit commercieel belang. Er gaat veel geld om in de rashondenwereld. Rashondententoonstellingen worden bezocht met de hoop dat hun hond tot de mooiste hond wordt gekozen. De honden zelf beleven weinig plezier aan deze tentoonstellingen, ze laten deze gestreste toestanden vaak maar gelaten over hun heen gaan (ze hebben ook geen andere keus).

Is het uiterlijk nu zoveel belangrijker dan de gezondheid van dieren en het welzijn van deze honden? Voor deze mensen, die hobbymatig of commercieel altijd maar met hun rashond bezig zijn, schijnbaar wel. In mijn ogen ben je pas een echte dierenliefhebber als de gezondheid en het welzijn van een dier op de eerste plaats staat en daarna pas op het uiterlijk let. In de rashondenwereld is volgens mij dan ook vaak geen sprake van echte dierenliefde.


Een tijd geleden sprak ik met mijn vrienden. Zoals dat gaat, werd er ook even over honden gesproken. ‘Wij zouden ook wel een hond willen hebben’, zei de vriendin van mijn kameraad. ‘Maar door onze banen zijn wij niet veel thuis. Voor de hond zal het niet prettig zijn om hele dagen alleen te zijn’.

Soms kiest de echte dierenliefhebber er dus voor om bewust geen dier te nemen, omdat zij weten dat zij een dier (tijdelijk) niet kunnen geven wat het dier nodig heeft.


"Van echte dierenliefde is er pas sprake wanneer het dierenwelzijn en de gezondheid van het dier op de eerste plaats staan. Anders is er geen sprake van dierenliefde, maar van eigenbelang."


Houd je echt van dieren, maar heb je niet genoeg tijd om daar alle dagen goed voor te zorgen, dan kun je je ook aanmelden als vrijwilliger bij een dierenasiel. Daar zitten ontzettend veel dieren die liefde en aandacht kunnen gebruiken en het ook echt nodig hebben. Of vraag een kennis die niet goed te been is of weinig tijd heeft of je zijn of haar hond mag uitlaten. Daarmee kun je honden veel plezier mee doen en er zelf ook van genieten.


Aanbevolen artikelen:

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >