Chippen_en_registratie

HondenKennisCentrum.nl


De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Wettelijk regels chippen en registreren bij databank en invoer honden vanuit het buitenland

Volg Honden Kennis Centrum

Chippen en registreren van pups.

Vanaf 1 april 2013 is de wet van kracht dat alle honden voor de leeftijd van 7 weken verplicht gechipt moeten worden. Dit mag alleen gedaan worden door een dierenarts of een gecertificeerde chipper.

De fokker moet de pup binnen 8 weken na de geboorte het chipnummer geregistreerd hebben onder zijn naam, adres en woonplaats bij een databank. Wanneer dit niet gebeurt is de fokker in overtreding.

Wanneer een hondenfokker of hondenhandelaar de hond verkoopt moet hij het bewijs van chippen en registratie aan de kopers kunnen laten zien. Kopers moeten zich er van verzekeren dat de pup die zij kopen ook werkelijk is gechipt en geregistreerd is bij de verkoper. Zowel de verkoper als de koper hebben hier dus een verantwoordelijkheid.


Honden uit het buitenland.

Vanaf 29 december 2014 mogen er geen honden, katten of fretten onder de leeftijd van 15 weken vanuit het buitenland Nederland in. Honden die Nederland ingevoerd worden dienen gevaccineerd te zijn tegen rabiës (hondsdolheid), deze enting moet minstens 3 weken voor invoer gegeven zijn. Rabiës entingen mogen nooit onder de leeftijd van 12 weken gegeven worden (ook niet als de producent van het vaccin een jongere leeftijd opgeeft), dit betekent dus automatisch dat pups minimaal 15 weken oud moeten zijn als ze Nederland ingevoerd mogen worden.

Om honden te mogen invoeren moeten zij een Europees dierenpaspoort hebben en moeten gechipt zijn. Ook moeten de honden een gezondheidscertificaat hebben, het bewaartermijn van dit gezondheidscertificaat is minimaal 3 jaar. De honden moeten ongeacht de leeftijd binnen 2 weken na invoer bij een Nederlandse databank geregistreerd zijn. Dit geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland zijn (bijvoorbeeld met vakantie).


Verantwoordelijkheid correcte registratie

Zowel de verkoper en de koper zijn verantwoordelijk voor een correctie registratie, gebeurt dit niet correct dan zijn zij in overtreding.

De fokker of handelaar is verplicht de nieuwe eigenaar te vertellen dat zij de registratie moeten aanpassen bij de databank. Zelf moet de fokker of handelaar de hond binnen 2 weken afmelden bij de databank.

Via de website chipnummer.nl kun je d.m.v. het chipnummer controleren of de gegeven correct geregistreerd staan.

Heb je een vermoeden dat de fokker of puppyhandelaar zich niet aan de regels houdt, neem dan contact op met de NVWA of de politie.


Honden die na 1 april 2013 zijn geboren of die na 29 december 2014 Nederland zijn ingevoerd moeten dus gechipt zijn en geregistreerd staan bij een databank op de naam en het adres van de huidige eigenaar. Is je hond ouder of voor die datum naar Nederland gehaald dan is het niet verplicht dat je hond gechipt of geregistreerd is bij een databank. Toch is het sterk aan te raden dit wel te doen. Want als je hond wegloopt en gevonden wordt, dan kunnen de eigenaren snel opgespoord worden en kan je hond snel weer met je herenigd worden. Wanneer je huisdier gechipt is check dan of de adresgegeven nog kloppen na verhuizing of dat je hond niet nog steeds op de naam van de fokker of oude eigenaar staat. Is je huisdier nog niet gechipt, laat dat dan zo snel mogelijk doen bij een dierenarts en registreer je dier vervolgens bij een databank.


Deze artikel en vind je waarschijnlijk ook wel interessant:


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum

Deze onafhankelijke website kan niet bestaan zonder financiële steun van bezoekers!

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je kunt een bedrag missen, dan wordt een financiële bijdrage erg op prijs gesteld.
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

Of

  OVERSCHRIJVING: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Een website maken en beheren kost veel tijd en geld. Het Honden Kennis Centrum is volledig afhankelijk van giften van websitebezoekers. Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrag.

IK DOE EEN GIFT
Ik geef later >