Agressieve hondenrassen

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 Sint 2020 Sint 2020
Honden kennis centrum


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Onderzoek naar agressie binnen hondenrassen

Met behulp van een enquête verzamelden de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania gegevens van zo’n 6 duizend hondeneigenaren. Onder leiding van Dr. James Serpell onderzochten de wetenschappers de mate van agressie binnen bepaalde rassen, agressie zowel naar mensen als naar andere honden. Het onderzoek had opvallende resultaten, niet de rassen die bekend staan als agressief (rassen die zelfs in enkele landen verboden zijn) scoorden hoog, maar de top 3 waren kleine rashonden met een maximale schofthoogte van tussen de 20 en 35 cm. In de top 3 stonden Chihuahua's, Jack Russells en Teckels.
Bij het hoogst scorende ras bleek 21% van de honden vreemden te hebben gebeten of hebben getracht te bijten en 6% beet hun eigenaar, de daaropvolgende agressieve rassen scoorden net iets lager. De agressief bekend staande hondenrassen bleken juist ver onder het gemiddelde te scoren, bij bijvoorbeeld de onderzochte Pitbulls bleek maar 7% vreemden te hebben gebeten en 2% hun eigenaar. Op agressie naar andere honden scoorden de Pitbulls wel hoger dan gemiddeld, maar nauwelijks hoger dan de drie kleine agressieve hondenrassen.


In eerste instantie was de hoofdonderzoeker Dr. James Serpell nogal verrast hoe agressief kleine rassen zijn. Hij vermoedt dat dit komt omdat de mensen van kleine honden meer agressie tolereren, verwondingen van kleine honden zijn nu eenmaal niet zo ernstig als dat van grote honden. Vaak vinden mensen het ook niet nodig om met deze kleine honden op cursus te gaan. Het is ook erg waarschijnlijk dat een deel van het agressie probleem komt omdat ze een groot deel van hun tijd in angst leven, doordat zij zo klein zijn worden ze omringd door reuzen, zowel mensen als honden. Agressie kan volgens de onderzoekers voor een groot deel voorkomen worden door dit probleem serieus te nemen. Een goede opvoeding is erg belangrijk, daarbij is het noodzakelijk dat hondeneigenaren genoeg hondenkennis hebben. Ook fokkers moeten volgens de onderzoekers selecteren op een goed karakter.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

DierDier

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >