Agressieve hondenrassen
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierendagDierendag


Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Onderzoek naar agressie binnen hondenrassen

Volg Honden Kennis Centrum

Met behulp van een enquête verzamelden de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania gegevens van zo’n 6 duizend hondeneigenaren. Onder leiding van Dr. James Serpell onderzochten de wetenschappers de mate van agressie binnen bepaalde rassen, agressie zowel naar mensen als naar andere honden. Het onderzoek had opvallende resultaten, niet de rassen die bekend staan als agressief (rassen die zelfs in enkele landen verboden zijn) scoorden hoog, maar de top 3 waren kleine rashonden met een maximale schofthoogte van tussen de 20 en 35 cm. In de top 3 stonden Chihuahua's, Jack Russells en Teckels.
Bij het hoogst scorende ras bleek 21% van de honden vreemden te hebben gebeten of hebben getracht te bijten en 6% beet hun eigenaar, de daaropvolgende agressieve rassen scoorden net iets lager. De agressief bekend staande hondenrassen bleken juist ver onder het gemiddelde te scoren, bij bijvoorbeeld de onderzochte Pitbulls bleek maar 7% vreemden te hebben gebeten en 2% hun eigenaar. Op agressie naar andere honden scoorden de Pitbulls wel hoger dan gemiddeld, maar nauwelijks hoger dan de drie kleine agressieve hondenrassen.


In eerste instantie was de hoofdonderzoeker Dr. James Serpell nogal verrast hoe agressief kleine rassen zijn. Hij vermoedt dat dit komt omdat de mensen van kleine honden meer agressie tolereren, verwondingen van kleine honden zijn nu eenmaal niet zo ernstig als dat van grote honden. Vaak vinden mensen het ook niet nodig om met deze kleine honden op cursus te gaan. Het is ook erg waarschijnlijk dat een deel van het agressie probleem komt omdat ze een groot deel van hun tijd in angst leven, doordat zij zo klein zijn worden ze omringd door reuzen, zowel mensen als honden. Agressie kan volgens de onderzoekers voor een groot deel voorkomen worden door dit probleem serieus te nemen. Een goede opvoeding is erg belangrijk, daarbij is het noodzakelijk dat hondeneigenaren genoeg hondenkennis hebben. Ook fokkers moeten volgens de onderzoekers selecteren op een goed karakter.


Zonder de financiële steun van bezoekers had u dit artikel niet kunnen lezen. Uw gift wordt ook erg op prijs gesteld.

U bent waarschijnlijk op dit artikel terecht gekomen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

WAARDEERT U DE INFORMATIEVE ARTIKELEN OP DEZE HONDENSITE?


Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Met uw steun kan de website onderhouden, verbeterd en uitgebreid worden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >