Agressieve hondenrassen

HondenKennisCentrum.nl


De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.


© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

DEEL DIT ARTIKEL OP:

Onderzoek naar agressie binnen hondenrassen

Volg Honden Kennis Centrum

Met behulp van een enquête verzamelden de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania gegevens van zo’n 6 duizend hondeneigenaren. Onder leiding van Dr. James Serpell onderzochten de wetenschappers de mate van agressie binnen bepaalde rassen, agressie zowel naar mensen als naar andere honden. Het onderzoek had opvallende resultaten, niet de rassen die bekend staan als agressief (rassen die zelfs in enkele landen verboden zijn) scoorden hoog, maar de top 3 waren kleine rashonden met een maximale schofthoogte van tussen de 20 en 35 cm. In de top 3 stonden Chihuahua's, Jack Russells en Teckels.
Bij het hoogst scorende ras bleek 21% van de honden vreemden te hebben gebeten of hebben getracht te bijten en 6% beet hun eigenaar, de daaropvolgende agressieve rassen scoorden net iets lager. De agressief bekend staande hondenrassen bleken juist ver onder het gemiddelde te scoren, bij bijvoorbeeld de onderzochte Pitbulls bleek maar 7% vreemden te hebben gebeten en 2% hun eigenaar. Op agressie naar andere honden scoorden de Pitbulls wel hoger dan gemiddeld, maar nauwelijks hoger dan de drie kleine agressieve hondenrassen.


In eerste instantie was de hoofdonderzoeker Dr. James Serpell nogal verrast hoe agressief kleine rassen zijn. Hij vermoedt dat dit komt omdat de mensen van kleine honden meer agressie tolereren, verwondingen van kleine honden zijn nu eenmaal niet zo ernstig als dat van grote honden. Vaak vinden mensen het ook niet nodig om met deze kleine honden op cursus te gaan. Het is ook erg waarschijnlijk dat een deel van het agressie probleem komt omdat ze een groot deel van hun tijd in angst leven, doordat zij zo klein zijn worden ze omringd door reuzen, zowel mensen als honden. Agressie kan volgens de onderzoekers voor een groot deel voorkomen worden door dit probleem serieus te nemen. Een goede opvoeding is erg belangrijk, daarbij is het noodzakelijk dat hondeneigenaren genoeg hondenkennis hebben. Ook fokkers moeten volgens de onderzoekers selecteren op een goed karakter.

Deze onafhankelijke website kan niet bestaan zonder financiële steun van bezoekers!

Als je hondenartikelen op deze website waardeert en je kunt een bedrag missen, dan wordt een financiële bijdrage erg op prijs gesteld.
Klink op één van de onderstaande banners om een gift te doen via iDEAL/TIKKI€

Of

  OVERSCHRIJVING: 

Kun je niet doneren via iDEAL, bijvoorbeeld omdat je niet in Nederland woont,

dan kun je een bedrag overmaken via het volgende bankrekeningnummer:


NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Bij voorbaat dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Een website maken en beheren kost veel tijd en geld. Het Honden Kennis Centrum is volledig afhankelijk van giften van websitebezoekers. Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrag.

IK DOE EEN GIFT
Ik geef later >