achterlaten auto
Honden kennis centrum

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden waar het dierenwelzijn op de eerste plaats staat.

De artikelen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

DierendagDierendag


Zonder giften kan deze website niet worden onderhouden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.


Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Honden achter laten in auto's kan het hele jaar door potentieel gevaarlijk zijn

Volg Honden Kennis Centrum

Volgens onderzoekers kan het achterlaten van honden in geparkeerde auto's het hele jaar door potentieel gevaarlijk zijn, zelfs in de winter als de buitentemperaturen laag zijn,


Uit een onderzoek door experts op het gebied van hondenwelzijn aan de universiteit van Nottingham kunnen de temperaturen in auto's het hele jaar zo hoog worden dat het een risico vormt voor de gezondheid van honden.
De onderzoekers maten in het Verenigd Koninkrijk gedurende 2 jaar de temperaturen in auto's (waar geen honden in zaten), daarbij ontdekten zij dat de temperaturen in elke maand van het jaar hoger uitkwamen dan 25 °C, hoog genoeg om oververhitting te veroorzaken bij rassen met platte snuiten, zoals buldoggen en mopshonden.


Voor de meeste honden ligt de comfortabele temperatuur tussen 15-25°C, maar dit is afhankelijk van ras, vachtlengte, conditie en een reeks andere factoren, aldus de onderzoekers.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de hoogste temperaturen in de auto werden gemeten rond 16:00 uur en tussen april en september regelmatig de 35 °C overschreden.
Door te hijgen kunnen honden hun lichaamswarmte kwijtraken, maar in gesloten voertuigen wordt dat voor de honden bemoeilijkt vanwege de hogere luchtvochtigheid en gebrek aan luchtbeweging, dit resulteert in verminderde warmte-uitwisseling.

Symptomen van oververhitting bij honden zijn: hijgen, rood of donker gekleurd tandvlees en tong, verwarring en onvastheid, diarree, braken en opwinding.
Wanneer honden bij oververhitting niet snel behandeld worden kan zonnesteek dodelijk zijn.

De onderzoekers adviseren om jaarlijkse campagnes te houden om het bewustzijn over de risico's bij honden in hete auto te vergroten, deze zouden al in april moeten beginnen.

Volgens dr. Anne Carter, onderzoeker aan de University School of Animal in Nottingham, toont deze studie aan dat het een grotere risico is om honden in geparkeerde auto's achter te laten dan eerder werd gedacht.
Mensen denken dat het alleen in de zomer een risico is, terwijl gevaarlijke temperaturen in feite het hele jaar door in auto's bereikt kunnen worden.


Lees ook: Warm weer? Houd je hond koel!


Aanbevolen artikelen:


Tekst: Martin Reuvekamp

Beheerder: Honden Kennis Centrum

Zonder de financiële steun van bezoekers had u dit artikel niet kunnen lezen. Uw gift wordt ook erg op prijs gesteld.

U bent waarschijnlijk op dit artikel terecht gekomen omdat u op zoek was naar wat het beste is voor uw hond. Hopelijk bent u met dit artikel geholpen.
Het dierenwelzijn staat op deze website op de eerste plaats. Met deze website wordt geprobeerd om hondenbezitters van eerlijke informatie te voorzien, informatie die niet negatief beïnvloed wordt door commerciële belangen. Het nadeel hiervan is dat deze website geen inkomsten wil ontvangen van adverteerders, omdat de commerciële belangen van adverteerders de inhoud van deze website negatief kunnen beïnvloeden.

Omdat het Honden Kennis Centrum objectief en onafhankelijk wil blijven, is het financieel volledig afhankelijk van giften en donaties. Waardeert u dit artikel? Laat uw waardering dan blijken d.m.v. een financiële bijdrage. Financiële steun is hard nodig om de website te onderhouden, te verbeteren en uit te breiden, zodat nog meer hondenbezitters bereikt kunnen worden en van goede voorlichting voorzien kunnen worden. Hartelijk dank!

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Delen van dit artikel via één van de deelknoppen mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd. Kopiëren/plakken van de tekst is niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht.

WAARDEERT U DE INFORMATIEVE ARTIKELEN OP DEZE HONDENSITE?


Deze website is mogelijk gemaakt door giften en donaties van bezoekers.
Met uw steun kan de website onderhouden, verbeterd en uitgebreid worden.

Doneren kan op het volgende bankrekeningnummer:

NL20SNSB0933278411

(BIC: SNSB NL 2A)

ten name van M Reuvekamp. Hartelijk dank.

Deze website is volledig afhankelijk van donaties en giften! Waardeer je de artikelen in deze site, laat je waardering blijken d.m.v. een financiële bijdrage.

IK WIL DE WEBSITE STEUNEN
Ik doneer misschien later >