hersengymnastiek

HondenKennisCentrum.nl

De informatieve website over honden

Gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten

© Copyright HondenKennisCentrum.nl.

Overname van teksten en afbeeldingen is niet toegestaan!

Het delen van links op sociale media of websites wordt erg op prijs gesteld.

Hersengynastiek voor honden

De meeste honden hebben een verschrikkelijk saai leven. Ze worden slechts enkele keren per dag uitgelaten om ze in de gelegenheid te stellen hun behoefte te doen en dat is het dan zo’n beetje. Veel honden moeten altijd netjes naast de begeleider meelopen en krijgen nauwelijks de gelegenheid om eens rustig rond te snuffelen, terwijl dat wel een natuurlijke behoefte is van de hond. Sommige honden hebben ‘geluk’, die mogen soms eens lekker lang wandelen waarbij ze mogen rondrennen en de omgeving mogen besnuffelen, maar ook dat is ook maar tijdelijk, de rest van hun dagen bestaat uit verveling en nog een verveling.

Veel honden zijn van oorsprong gefokt voor een bepaalde taak, maar kunnen deze taak niet meer uitvoeren, terwijl in hun natuur deze drang nog wel bestaat.

Verveling bij honden kan tot ernstige gedragsproblemen leiden, bijvoorbeeld overmatig blaffen, kauwen op dingen die niet gewenst zijn, zoals meubels of zelfverminking door zichzelf overmatig te likken.

Een hond heeft niet alleen veel lichaamsbeweging nodig, maar moet ook geestelijk gestimuleerd worden.

Tijdens de wandelingen die ik met mijn hond maak krijgt zij de gelegenheid om de omgeving te verkennen door overal rond te mogen snuffelen. Na een wandeling kan mijn hond moe en voldaan gaan rusten, niet omdat zij lichamelijk veel inspanning heeft geleverd, maar omdat zij geestelijk is gestimuleerd.

Mijn hond is gek op tennisballen, daar gaat ze als het ware voor door het vuur. Uit het zicht van mijn hond verstop ik regelmatig een tennisbal (zowel binnen als buitenshuis) en geef haar dan de opdracht om het te zoeken. Kwispelend gaat zij dan op zoek waarbij de beloning uiteindelijk haar geliefde tennisbal is.

Het geestelijk stimuleren van een hond kan dus vrij eenvoudig en hoeft bijna niets te kosten. Maar je kunt de hond ook grotere uitdagingen geven. In de handel zijn tientallen denkspelletjes of hersenspelletjes voor honden te koop. Hieronder staan vele voorbeelden van spellen waarmee je je hond (en jezelf) mee kunt vermaken. Er zitten vast wel spellen bij die bij je hond passen.

Er zijn dus vele mogelijkheden om je hond geestelijk te stimuleren, het kan heel eenvoudig door zijn hem zijn speeltje te laten opsporen, maar je kunt hem ook uitdagen met moeilijke hersenspelletjes. Zoek iets uit waarmee je je hond een plezier kunt doen, want verveling zorgt voor een onaangename hondenleven. Een hondendag is pas goed als hij moe en voldaan in slaap kan vallen.

50 hondenspelleletjes
Snuffelmat
Snuffelmat fleece
Nobby denkspel honden
Denkspel circle hond
intelligentiespel hond
Slot lever hondenspel
Denkspel square hond
dog smart
Pyramiede hond
Paw flapper hondenspeelgoed
Denkspel hond casino
Acitivitymat hond
Denkspel hond
Nina Ottosson
Denkspel honden
Denkspel puck honden
Puzzle ball
Intelligentiespel hond pigmy
Bone slots hondenpuzzel
Quadro honden denkspel
Ottoson voederbal hond
Dog brick hout
Denkspel flower hond
Puppy denkspel
Hondentraining speelgoed
Speurspel hond
Denk en leer speelgoed honden
Hondenspeelgoed
Voerbal hond
Belonings dobbelsteen hond
Intelligentie spel hond
Wheel hondenspeelgoed
game bone honden
Kong gyro honden
Kebl denkspeelgoed hond
Mini treat hond
Mini mover hondenspel
Acitivy mat hond
Snack schommel hond
Denkspel hond Spir
Volg honden kennis centrum op Twitter
Hondenboeken aanbevolen door het Honden Kennis Centrum
Memorytrainner strategiespel voor de hond